Mainos

Kiristykset aselakeihin kaatuivat jälleen USA:n senaatissa

Yhdysvalloissa senaatti on odotetusti jälleen torjunut joukon esityksiä, jotka olisivat kiristäneet maan aselainsäädäntöä.

Republikaanienemmistöisen senaatin käsiteltävänä oli yhteensä neljä esitystä, kaksi kummankin puolueen edustajilta.

Demokraatit esittivät, että aseiden ostaminen kiellettäisiin ihmisiltä, jotka ovat FBI:n terroriepäiltyjen listalla tai lentokieltolistalla. Lisäksi demokraatit vaativat laajempia taustaselvityksiä niille, jotka ostavat aseita asenäyttelyistä tai netistä.

Republikaanit esittivät, että FBI:n terroriepäiltyjen listalla oleville ihmisille pitäisi asettaa kolmen vuorokauden odotusaika aseostoille.

Republikaanien mukaan viranomaiset ehtisivät silloin tarvittaessa hakea oikeudelta ostokieltoa. Toinen esitys koski taustaselvitysjärjestelmän kehittämistä.

Vaalit kiristävät jännitteitä entisestään 

Vaalien alla riitaisten puolueiden on tavallistakin vaikeampaa saavuttaa yhteisymmärrystä mistään. Republikaanit tyrmäsivät demokraattien esittämät rajoitukset liian tiukkoina. Demokraattien mukaan republikaanien esitykset olivat taasen aivan riittämättömiä. 

Republikaaneilla on senaatissa 54–46-ylivoima. Esitykset olisivat tarvinneet taakseen vähintään 60 edustajaa edetäkseen.

Vaatimukset aselakien kiristämiseksi kiihtyivät jälleen toissaviikkoisen Orlandon joukkomurhan jälkeen. Omar Mateen tappoi 49 ihmistä yökerhossa laillisesti hankkimillaan aseilla. Hän oli ollut aiemmin Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n terroriepäiltyjen listalla.

Orlandon joukkoampuminen oli Yhdysvaltojen historian pahin. Aselakien kiristyksiä on yritetty ajaa läpi senaatista aiempienkin joukkoampumisten jälkeen, mutta turhaan.

– Tänään senaatti käänsi selkänsä aseväkivallan uhreille niin Orlandossa, San Bernardinossa, Newtownissa kuin Chicagon kaduillakin, sanoi demokraattien kärkisenaattoreihin kuuluva Dick Durbin äänestysten jälkeen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.