Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas ja Lauri Markkanen jyräävät brändeillään – nykyurheilijat tekevät päivittäin merkittävää työtä tukieurojen kasaamisessa: "Ei oikein tiedetä pitäisikö maksaa, ja kenelle"

Mitä sosiaalisen median seuratuimmat suomalaisurheilijat julkaisevat? 1:00

Sosiaalinen media on noussut viime vuosina isoksi osaksi myös urheilijoiden elämää. F1-kuljettajat Valtteri Bottas ja Kimi Räikkönen sekä koripalloilija Lauri Markkanen ovat sosiaalisen median seuratuimpia suomalaistähtiä. Suuri somenäkyvyys avaa urheilijoille jatkuvasti lisää sponsorisopimuksia.

Instagram, Facebook ja Twitter ovat urheilijoiden keskuudessa suosittuja julkaisualustoja.

F1:n suomalaistähdillä Kimi Räikkösellä ja Valtteri Bottaksella on Instagramissa yli miljoona seuraajaa. Kaksikko on ylivoimaisesti seuratuimpia suomalaisurheilijoita sosiaalisessa mediassa. Instagramissa myös skeittaajat Lizzie Armanto ja Arto Saari nousevat seuratuimpien suomalaisurheilijoiden joukkoon sadoilla tuhansilla seuraajillaan.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Facebookissa lajikattaus on kirjavaa. Seuratuimpien urheilijoiden joukkoon yltävät Bottaksen ja Armannon lisäksi muun muassa UFC-tähti Makwan Amirkhani, alamäkipyöräilijä Matti Lehikoinen ja ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

On kuitenkin muistettava, että useat urheilijat eivät käytä Facebookia juuri lainkaan. Varsinkin joukkuelajeissa kilpailevat urheilijat ovat harvoin näkyvillä Facebookissa, mikä näkyy vahvasti myös alla olevassa listauksessa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Twitterissä huomio keskittyy pitkälti kahteen lajikategoriaan: jääkiekkoon ja moottoriurheiluun. Kärkikymmenikön sisälle mahtuu peräti kuusi jääkiekkoilijaa ja kolme moottoriurheilijaa.

Twitter on sosiaalisen median alustoista selkeästi monipuolisin. Monet urheilijat jakavat tileillään päivityksiä omasta urastaan, arjestaan ja ottavat välillä jopa kantaa maailmalla tapahtuviin ilmiöihin. Tästä hyvänä esimerkkinä on jääkiekkoilija Teemu Ramstedt, joka keskustelee Twitterissä aktiivisesti yhteiskuntamme asioista.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Sponsorisopimuksia sosiaalisen median kautta

Sosiaalinen media on urheilijoille myös väylä luoda uusia sponsorisopimuksia ja yhteistyökumppaneita. Monet urheilijat jakavatkin säännöllisesti tileillään yhteistyöllä julkaistuja kuvia, joissa urheilija mainostaa sponsoreidensa tuotteita.

Aitajuoksija Annimari Korte on sosiaalisessa mediassa erittäin aktiivinen. Korte paljasti hiljattain MTV Urheilulle, että sosiaalinen media on nykypäivänä oiva ponnahduslauta hyödyllisille sponsorisopimuksille. Sosiaalinen media määrittää jopa usein sponsorisopimuksien arvon.

– Kaikkien sponsoreidenkin myötä minun täytyy päivittää somea. Ihmiset eivät ymmärrä, että on vuosi 2019. Koko maailmassa on ihan sama juttu. Maailmanhuiputkin toimivat näin. Saatat olla top5:ssä ja silti kaikki sponsorisopimuksesi liittyvät someen. Olen jutellut maailmanmestareidenkin kanssa, ja heilläkin some määrittää sopparin arvon, Korte kommentoi kesäkuun alussa.

Myös seitsenottelija Maria Huntington käyttää sosiaalista mediaa rahoittaakseen omaa harjoitteluaan.

– Omat resurssit täytyy keksiä muualta sponsoreiden ja yhteistyökumppaneiden kautta. Sosiaalinen mediahan sitä paljon mahdollistaa, Huntington kertoo MTV Urheilulle.

Huippuhiihtäjä Iivo Niskanen sai muutama vuosi sitten rajusti kritiikkiä osakseen, kun hän toi tv-haastattelussa näkyviin Red Bull -energiajuomayhtiön tuotteita. Niskanen selvisi tilanteesta tuolloin nuhtelulla, mutta sosiaalisessa mediassa Niskanen antaa sponsorilleen näkyvästi huomiota.

"Se hakee toimintamuotoaan"

Miten sosiaalisen median kaupallinen yhteistyö sitten toimii? Urheilijat kiinnostavat kansaa ja sosiaalinen media tarjoaa ihmisille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä entistä lähemmäksi ihailemiansa urheilijoita ja heidän elämäänsä.

Urheilijoiden seuraajamäärät liikkuvatkin kymmenissä ja sadoissa tuhansissa. Hurjat seuraajamäärät herättävät myös erilaisten yritysten kiinnostuksen.

Mikä tekee urheilijasta niin kiinnostavan mahdollisille yhteistyökumppaneille?

– Jos olet menestynyt urheilija, kiinnostava, ulospäinsuuntautunut persoona, jolla on hyvä tarina ja 10 000 seuraajaa somessa, olet äärimmäisen kiinnostava kumppaneillesi, urheilumanageri Harri Halme kuvailee MTV Urheilulle.

– Seuraajamääriä kompensoivat menestys ja muut muuttajat. Menestynyt ja positiivinen urheilija voi olla superkiinnostava 4 000 seuraajamäärälläkin. Ja toisaalta 50 000 seuraajaa ei välttämättä korvaa urheilumenestyksen merkitystä. Kyseessä on aina kokonaisuus.

Sosiaalisessa mediassa näkyvät kaupalliset yhteistyöt ovat viime aikoina yleistyneet niin urheilijoiden kuin muidenkin vaikuttajien keskuudessa. Yhteistyökuviot hakevat kuitenkin vielä vähän paikkaansa.

– Yhteistyökumppanit ja rahoittajat kokevat sen (sosiaalisen median) pikkuhiljaa mediaksi. Paljon haetaan toimintamalleja jenkeistä. Siellä on toimistoja, jotka myyvät vaikuttavuutta, eli jengi ostaa näkyvyyttä urheilijoiden, viihdehenkilöiden tai tapahtumien omista medioista. Se hakee toimintamuotoaan. Mun tulkinta on se, että tämä on vielä vähän tunnustelua. Asiakkaatkaan eivät oikein tiedä, kuuluisiko tuosta maksaa paljon, ja kenelle kuuluisi maksaa, Halme avaa sosiaalisen median myötä avautuvia sponsorisopimuksia.

Kaupallisten yhteistöiden lisäännyttyä sosiaalisen median suositut alustat Instagram ja Facebook ovat kiinnittäneet tarkasti huomiota siihen, että mahdollisista sponsorijulkaisuista on selkeästi nähtävä, että kyseessä on mainostettu julkaisu.

– Olemme seuranneet Instagramia osaavimpien ja kiinnostuneimpien urheilijoiden kanssa. Instagram ja Facebook ovat lähteneet siihen, että he vaativat kaupallisten muuttujien läsnäolon olevan läpinäkyvää. He hakevat sillä sitä, ettei kuluttajaa harhauteta. He haluavat läpinäkyvyyttä kaupallisiin kuvioihin, että kuluttaja tietää heti, että kyseessä on kaupallinen kumppanuus, Halme kertoo.

Eri yrityksillä on erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä urheilijan kanssa. Halmeen mukaan vain pienempi osa yrityksistä haluaa aktiivisesti osallistua urheilijoiden kanssa sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien ja päivityksien ideointiin.

– Osa yrityksistä on aktiivisia vaatimaan urheilijoilta sosiaalista mediaa. Noin puolet yrityksistä on aktiivisia ja kannustavat, tsemppaavat, ideoivat ja jotkut jopa vaativat sopimuksissa, että miksataan viestintää informaation jakamisella, Halme avaa.

– Sisältöjä tehdään yhdessä yritysten kanssa, jotta ne olisivat uskottavia. Olisi parasta, jos sisältö koskettaisi sitä kyseistä kohdetta. Kyllä joskus voi olla ihan harmitonta promota, jos kokee sen itselleen sopivaksi sisällöksi omaan sosiaaliseen mediaan. Osa urheilijoista vetää fiiliksellä, jotkut ovat ylikaupallisia ja osa yrittää olla ei-kaupallisia.

Lopullinen päätäntävalta on kuitenkin urheilijalla. Jokainen urheilija määrittää itse, mitä hän haluaa omissa somekanavissaan julkaista. Osa yrityksistä ymmärtää sen paremmin kuin toiset.

– Sisällöntuotto on ammattimaistunut, ja jokainen tekee juuri sen näköistä kuin itse haluaa. Kuluttajapinnassa olevat brändit ymmärtävät eniten selkeästi somen merkitystä, Halme toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat