Kilpisjärvelle koronakriisin vuoksi jumiutuneen brittiperheen tarinassa yllätyskäänne: Rakastuivat Lappiin ja hakevat nyt Suomen kansalaisuutta

3:41
Brittiperhe jäi jumiin Kilpisjärvelle koronan takia ja nyt he haluavat jäädä pysyvästi Suomeen.

Brittiläis-etelä-afrikkalainen Irwingin perhe oli reilu vuosi sitten ajautunut vaikeaan tilanteeseen. Perheen vanhemmat Brett, 37, ja Amelia, 36, olivat menettäneet työnsä tapahtuma-alalla. Mielessä oli kytenyt jo hetken aikaa yrittäjäksi lähteminen.

Muuttunut tilanne vauhditti päätöstä ja pariskunnalle syntyi idea lähteä kiertämään Eurooppaa asuntoautolla ja tehdä tapahtumayrittäjän töitä tien päällä. Siispä he ryhtyivät tuumasta toimeen.

Irwingit myivät omaisuutensa, laittoivat rahat kiinni hulppeaan, kahden makuuhuoneen asuntoautoon ja pakkasivat kaksi lastaan ja kissansa kyytiin. Edessä siinsi Euroopan kiertäminen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Halusivat nähdä revontulet

Matkustamista rakastava perhe oli aiemmin kiertänyt ympäri maailmaa, mutta marraskuussa 2019 he ottivat suunnaksi Suomen Lapin. Irwingit halusivat nähdä revontulet omin silmin.

– Meillä oli vaihtoehtoina Kilpisjärvi tai Rovaniemi. Valitsimme Kilpisjärven, koska olemme kotoisin maaseudulta. Kasvoin itse kylässä, jossa oli vain kuusi taloa, eikä juurikaan ihmisiä missään. Kilpisjärvi toi mieleeni kotiseudun, perheen äiti Amelia muistelee.

Kilpisjärvestä Irwingit eivät tienneet juuri mitään ennakkoon.

– Olimme hiukan googlanneet paikkoja netistä. Näimme Tundrea lomakeskuksen-nettisivun ja vaikutuimme, miten paljon aktiviteetteja siellä pystyi tekemään. Halusimme testata kaikkea, Amelia kertoo.

Perhe asettui leirintäalueelle

Perhe asemoitui asuntoautollaan Kilpisjärvelle leirintäalueelle. Perheen isä Brett oli tehnyt aiemmin töitä kokkina ja hän saikin pian töitä paikallisesta ravintolasta.

Alun perin ajatus oli tehdä töitä Lapissa talvimatkailusesongin ajan ja jatkaa lumien sulettua matkaa. Mutta sitten maailman pysäytti tuntematon virustauti nimeltä covid19 ja rajat menivät kiinni.

– Sopimuksemme päättyi toukokuulle. Ajatus oli alun perin lähteä silloin liikkeelle. Kun korona iski, oleskelumme täällä piteni. Meidän piti lähteä Ruotsiin ja Norjaan, ja edetä Tanskan kautta koti etelää, ja lämpimiä säitä, isä Brett sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Brexit vauhditti päätöstä

Nyt Irwingit ovat olleet Suomessa noin seitsemän kuukautta, ja sinä aikana Kilpisjärven luonto ja ihmiset ovat vieneet perheen sydämen.

Rakkaus uuteen kotiseutuun on edennyt niin pitkälle, että he ovat hakeneet Suomen kansalaisuutta. Päätöstä vauhditti myös Britannian lähtö EU:sta.

– Emme tue brexitiä. Haluamme kuulua EU:hun. Kun tulimme Suomeen ja Brett sai töitä, hänen piti hakea oleskelulupaa. Päätimme silloin, että miksi emme samalla hakisi myös Suomen kansalaisuutta ja asetu Suomeen Britannian sijaan. Niin siinä lopulta kävi, koska viihdymme täällä niin hyvin!

Amelian mukaan perheen pitää oleskella Suomessa vielä kolme ja puoli vuotta, ennen kuin he voivat saada Suomen kansalaisuuden. Nyt heillä on viralliset oleskeluluvat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Perhe asuu edelleen asuntoautossa ja odottelee turismin käynnistymistä hiljalleen alueella. Sen myötä he voisivat jatkaa tapahtuma-alan yrityksensä pyörittämistä.

Irwingit ovat onnellisia rohkeasta valinnastaan jättää kaikki ja muuttaa kauas käsivarren Lappiin. Molempien perheet tosin pitävät Brettin ja Amelian valintaa edelleen pähkähulluna.

– Pidämme perheisiimme Etelä-Afrikassa ja Englannissa yhteyttä skypen ja zoomin avulla. He luulivat aluksi, että reissumme olisi vitsi ja kyllä - he pitävät meitä ihan hulluina, Brett ja Amelia naurahtavat onnellisina.

Perheen matkaa voi seurata netistä osoitteesta https://internationaltravel.tv/about.

Juttua muokattu 7.6. klo 13.55: Lisätty nettiosoite, mistä perheen elämää voi seurata. Lisäksi lisätty tieto siitä, että perheellä on oleskelulupa Suomeen ja 3,5 vuoden päästä he voivat hakea Suomen kansalaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja