Kilpaileva lääkeyhtiö: Pneumokokkirokotteen tehosta ei varmuutta

Tänään aloitettujen pneumokokkirokotteiden taustalla käydään sotaa lääkefirmojen välillä. Rokote on lisätty kansalliseen rokoteohjelmaan, ja sitä annetaan ilmaiseksi neuvoloissa tästä päivästä lähtien. Rokotteen voivat saada kaikki kesäkuun alun jälkeen syntyneet lapset.

Rokote ostettiin tarjouskilpailun jälkeen lääkeyhtiö GlaxoSmithKlanelta (GSK). Eilen uutisoitiin, että tutkimukset rokotteen kanssa ovat yhä kesken, ja tulokset valmistuvat vuonna 2012. Tutkimuksilla kerrottiin olevan vaikutusta lähinnä kustannusarvioon, joka saattaisi mennä miinuksen puolelle, jos rokotteella ei todettaisi vaikutusta taudinkiertoon koko kansassa.

Tarjouskilpailussa toiseksi jäänyt lääkeyhtiö Pfizer on kuitenkin eri mieltä tutkimuksesta. He kertovat, että kaikki aiemmin pneumokokkirokotteista tehdyt tutkimukset on tehty heidän rokotteillaan, ja GSK:n rokotteen teho on varmistettu vain laboratoriokokeissa.

– Laboratoriokokeissa katsotaan, saako rokote rokotetun vasta-aineet nousemaan. GSK:lla ei ole näyttöä siitä, pureeko rokote itse asiassa lainkaan keuhkokuumeeseen, aivokalvontulehdukseen tai verenmyrkytykseen. Sen myyntilupaa ei ole myönnetty siihen, että se ehkäisi esimerkiksi keuhkokuumetta, kun taas meidän myyntiluvassamme näin lukee, kertoo Pfizerin rokotteiden tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman.

Åhman myös painottaa, että heidän ja GSK:n rokotteilla on suuri ero.

– Ei ole kyse siitä, että olisi kaksi rokotetta, joilla on vain eri valmistaja. Nämä rokotteet ovat aidosti erilaisia. Niissä on muun muassa eri määrä bakteereja ja erilaisia kantajaproteiineja.

THL: Tämä on täysin hyväksytty rokote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pöyristynyt väitteistä, ettei GSK:n rokote ehkä tehoaisi tarpeeksi hyvin.

– Ei hyvä ihme! Tämä on täysin Euroopan lääkeviraston käyttöön hyväksymä rokote. Markkinoille ei pääse sellaisia rokotteita, jotka eivät ole hyviä. Kuka tahansa voi ostaa näitä apteekista - emmehän me voisi myydä sellaista, millä ei olisi tehoa. Sellainen ajatus, että joku vaan ostelisi ja pistelisi tehottomia rokotteita, ei ole mistään kotoisin, sanoo THL:n erikoistutkija Tuija Leino.

Pfizer veti tarjouskilpailuasian markkinaoikeuteen. Yhtiön mukaan GSK:n tarjous ei ollut pyynnön mukainen. Markkinaoikeuden ratkaisua odotetaan syksyn aikana.

Suomen budjetti pneumokokkirokotteelle on 9 miljoonaa euroa. GSK:n tarjous oli matalampi kuin Pfizerin.

– Miksi haluaisimme ostaa kalliimman, jos laadulla ei ole eroa? Kun laatueroja ei juuri ole, näin tämän kuuluukin mennä, perustelee THL:n Leino päätymistä GSK:n rokotteeseen.

"THL ajoi itsensä pussiin"

Pfizer kertoo, että heidän tarjouksensa olisi ollut alle budjetoidun 9 miljoonan euron. Tarkkaa summa he eivät kuitenkaan kerro.

– Näyttää nyt siltä, että tämä GSK:n Suomessa tehtävä tutkimus on sen sitoumus myyntiluvan myöntäneille Euroopan lääkeviranomaisille. He ovat sitoutuneet näyttämään lääkkeen tehon, ja heidän on pakko tehdä tutkimus jossain. Yleinen rokotusohjelma alkaa tänään, ja tutkimus on käynnissä vielä vuoden. Jos THL olisi valinnut jonkin muun rokotteen, miten he olisivat voineet todistaa, että rokotuksen seuraukset kansassa johtuisivat juuri GSK:n rokotteesta eikä siitä toisesta, jota käytetään rokoteohjelmassa? THL ajoi itsensä pussiin siinä, eikä heillä ollut muuta mahdollisuutta kuin ottaa se rokote, jotta tutkimuksesta saadaan luotettava tulos, Åhman sanoo.

Sekä Pfizer että THL ovat huojentuneita siitä, että pneumokokkirokote vihdoin saatiin suomalaiseen rokoteohjelmaan. Rokote on ollut rokoteohjelmassa jo 50 eri maassa ennen Suomea.

GlaxoSmithKline rahoittaa THL:n pneumokokkivaikuttavuustutkimusta. Tutkimuksen tarkoituksena on THL:n mukaan selvittää, voidaanko pieniä lapsia rokottamalla suojata myös iäkkäämpää väestöä samoilta taudeilta.

Pneumokokki kiusaa pikkulapsia

- Pneumokokki viihtyy ihmisen hengitysteissä ja aiheuttaa muun muassa korva- ja poskiontelontulehdusta sekä keuhkokuumetta.

- Suomessa on vuosittain noin puoli miljoonaa välikorvatulehdusta, joista kaksi kolmasosaa on bakteerin aiheuttamia. Tyypillisin bakteeri on pneumokokki.

- Pneumokokista johtuvia keuhkokuumeita todetaan Suomessa vuosittain noin 15 000 - 25 000.

- Pneumokokkirokote on turvallinen. Rokotettujen lasten keuhkokuumeiden, korvatulehdusten ja tärykalvoputkitusten odotetaan vähenevän jopa 30 prosenttia. Samalla taudinkierron odotetaan vähenevän kansassa, jolloin myös iäkkäiden sairastuminen vähenisi.

Lue myös:

    Uusimmat