Kike Elomaa muistelee koskettavasti edesmennyttä puolisoaan: "Kimmon kaltaista isoa persoonaa ei toista ole, eikä varmasti tule"

Kike ja Kimmo kertoo itsenäisyyspäivän hengessä, miten he käyttäisivät lottovoiton jos se oisuisi heidän kohdalleen 5:12
Kike ja Kimmo Elomaata haastateltiin Linnan juhlissa vuonna 2019. Elomaat kertoivat, miten käyttäisivät lottovoiton.

Kansanedustaja Kike Elomaa on julkaissut kuukausi sitten kuolleelle aviomiehelleen Kimmolle muistokirjoituksen. Elomaan lisäksi muistajiksi on merkitty Kimmo Elomaan läheiset ja laaja ystäväpiiri.

Kimmo Elomaa (s. 1953) tuli tunnetuksi valmentajana ja kuntoilu- ja rakennusalan yrittäjänä. Entisen valmennettavansa Kike Elomaan kanssa Kimmon avioitui vuonna 1978. Sittemmin puolisonsa kansanedustajaura nosti myös Kimmo Elomaan otsikkoihin.

Muistokirjoituksessa käydään läpi Elomaan uraa niin kuntoilun kun Ruotsissa tehdyn rakennusbisneksen saavutusten osalta.

– Sanansa mittaisena miehenä tunnettu Kimmo sai Tukholmassa lisänimen "One hundred procent". Nimi tuli siitä, että jos Kimmo Elomaa jotain lupasi, se piti aina sataprosenttisesti paikkansa, kirjoitetuksessa muistellaan.

Elämään mahtui myös alamäkiä, jotka veivät jopa oikeussaleihin asti. Kimmo ei muistokirjoituksen mukaan kuitenkaan koskaan vaipunut surkutteluun ja valittamiseen.

– Positiivinen luonne ja poikamainen hymynpilke olivat miehessä ikään kuin sisäänrakennettuja, oli ympärillä sadetta tahi auringonpaistetta.

"Lempeää Jättiä" muistetaan myös suuresta sydämestään ja pyyteettömästä auttamisenhalustaan.

– Kukaan häneltä jonkin sortin apua hakenut ei koskaan joutunut pettymään. Kimmolla oli aina aikaa kuunnella muita ja tarpeen vaatiessa auttaa.

Lue myös: 

Koirat nauttivat rapsutuksista viime hetkeen asti

Kimmo Elomaa kuoli 20. maaliskuuta. Turun Sanomien mukaan Elomaa oli kärsinyt sydänvaivoista saatuaan sydänkohtauksen marraskuussa 2015.

– Kimmon rakkaimmat läheiset, akitarotuiset Marski ja Sylvi-Tuulikki nauttivat puolestaan isäntänsä paijauksista ja rapsutuksista, ihan siihen viimeiseen kellon lyömään asti, muistokirjoituksessa kerrotaan.

– Kimmon kaltaista värikästä, hädässä auttavaa, suoraa puhetta laukovaa isoa persoonaa ei toista ole, eikä varmasti tule.

Lue muistokirjoitus alta kokonaisuudessaan:

Kimmo Elomaan muistolle

Voidaan hyvinkin sanoa, että kaksi legendaa, silloinen ja tuleva kohtasivat, kun Kimmo Elomaa näki päivänvalon 11. helmikuuta vuonna 1953. Kimmo Elomaa syntyi nimittäin maankuulussa turkulaisessa Heidekenin synnytyslaitoksessa, joka toimi 1890-luvulta aina 1900-luvun loppupuolelle asti.

Kimmo Elomaa osoittautui jo hyvin nuorena urheilullisesti lahjakkaaksi, mikä tuli esille hänen kori- ja jalkapalloharrastuksissa. Kentillä pelatessaankin Kimmo nousi yleensä aina joukkueidensa ratkaisija rooleihin.

Vastuun kantaminen ja lupaustensa pitäminen olivat myös niitä tärkeitä arvoja, joita Kimmo imi elämäänsä jo nuorena miehenä. Hänen Pentti-isänsä kuoltua lukioikäinen Kimmo jäi Maila-äitinsä kanssa kahden, kun Jarmo-velikin oli lähtenyt jo maailmalle.

Talouden mentyä tiukoille päättäväinen Kimmo lähti töihin. Perinteiset ”kahdeksasta neljään” -tyyliset ansiotyöt eivät johtajaluonteista nuorta miestä kuitenkaan kiinnostaneet. Kimmo haki pankista lainan ja aloitti työuransa yrittäjänä.

Kimmon ensimmäisissä yrityksissä oli urheilulla ja terveillä elämäntavoilla lähes kaiken kattava merkitys. Hänen johtamansa Turun Kuntokoulu ja Kupittaan Urheiluhallin Kuntokoulu nousivat lyhyessä ajassa sen ajan Suomen tunnetuimmiksi ja suosituimmiksi treenipaikoiksi.

Näissä legendaarisissa paikoissa treenasivat sulassa sovussa vieritysten miehet ja naiset, Suomen ja maailman huippukehonrakentajat, voimamiehet, työttömät ja työssä käyvät. Kimmon mottona olikin, että kaikille pitää antaa samanlaiset mahdollisuudet kehittää fysiikkaansa.

Pyörittämiensä yritysten ohessa Kimmo treenasi myös itse ahkerasti ja valmensi monia muitakin. Tunnetuimmat maailmanmestaruuksiin yltäneet Kimmon valmennettavat ovat eittämättä Ilkka Nummisto ja Kike Elomaa, josta tuli myös Kimmon vaimo vuonna 1978.

Ruotsiin kielitaitoisen Kimmo Elomaan työntäyteinen elämä vei vuonna 1986, jolloin hän perusti Tukholmassa Mond Bygg -rakennusalan yrityksen. Hän nousikin lähes raketin tavoin naapurimaan rakennusalalla yhdeksi merkittävimmistä tekijöistä. Reiluna ja inhimillisenä työnantajana tunnetun Kimmo Elomaan suurimpia työkohteita ovat muiden muassa Tukholmassa sijaitsevat Globen-areena, ylellinen puistoravintola ja hotelli Berns Salonger sekä World Trade Center.

Sanansa mittaisena miehenä tunnettu Kimmo sai Tukholmassa lisänimen ”One hundred procent”. Nimi tuli siitä, että jos Kimmo Elomaa jotain lupasi, se piti aina sataprosenttisesti paikkansa.

Myöhemmin Kimmo joutui kokemaan myös monia vastoinkäymisiä rakennusalan ajauduttua lamaan ja murrokseen. Oikeuslaitokselta saamaansa kohtelua Kimmo pitikin elämänsä loppuun saakka epäoikeudenmukaisena. Surkutteluun ja valittamiseen Kimmo ei kuitenkaan koskaan vaipunut. Positiivinen luonne ja poikamainen hymynpilke olivat miehessä ikään kuin sisäänrakennettuja, oli ympärillä sadetta tahi auringonpaistetta.

Kimmo tunnettiin myös lempinimellä ”Lempeä Jätti”. Hänen suuresta sydämestään liikkuu turuilla ja toreilla yhäkin tuhat ja yksi tositarinaa. Kukaan häneltä jonkin sortin apua hakenut ei koskaan joutunut pettymään. Kimmolla oli aina aikaa kuunnella muita ja tarpeen vaatiessa auttaa.

Mainittakoon esimerkkinä, kun pari vuotta sitten eräs Kimmon ystävä oli henkisesti totaalisen loppu. Kyseiseltä henkilöltä oli vuoden sisällä kuollut äiti, isä ja rakas lemmikkikoira. Kimmon kuultua tämän hän avasi kotinsa ovet ja otti raskaita menetyksiä kokeneen ystävänsä Maskuun luokseen asumaan. Kimmon avulla lopulta suru väistyi ja elämänvalo palautui.

Erään kerran kaupan kassajonossa ison lapsiperheen äidin maksukortti ei toiminut. Muiden tuskaillessa asiakasjonossa viivästystä, Kimmo käveli kassalle ja maksoi perheenäidin ostokset.

Kimmo Elomaalla oli aina aikaa auttaa muita, oli kyseessä treeniohjeiden jakaminen, keskusteluapu, vinkkipyynnöt arjen jaksamiseen, työasioihin liittyviä kysymyksiä tai ihan mitä tahansa. Ja kaiken sen hän teki täysin pyyteettömästi.

Kimmon rakkaimmat läheiset, akitarotuiset Marski ja Sylvi-Tuulikki nauttivat puolestaan isäntänsä paijauksista ja rapsutuksista, ihan siihen viimeiseen kellon lyömään asti.

Summa summarum, kaiken kaikkiaan Kimmon kaltaista värikästä, hädässä auttavaa, suoraa puhetta laukovaa isoa persoonaa ei toista ole, eikä varmasti tule.

Suomi ja Masku hiljenee. Kiitos kaikesta, Kimmo.

Lue myös:

    Uusimmat