Kiistelty muslimisaarnaaja Suomessa – maahantulokieltoja monessa maassa

Kohuttu jamaikalaissyntyinen muslimisaarnaaja Bilal Philips puhuu sittenkin tänä viikonloppuna Suomessa.

Philips on saapunut maahan internetissä toimivan Suomen islamilaisen akatemian kutsumana.

Aikaisemmin Helsingin Muslimit -yhdistys oli kutsunut Philipsin Suomeen, mutta yhdistys perui kutsun, koska radikaalina pidetyn Philipsin ei uskottu saavan maahantulolupaa.

Philips puhuu The Submission to Allah -nimisessä tapahtumassa. Tapahtuman arkaluonteisuudesta kertoo se, että sijaintipaikkaa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Qatarissa asuva kanadalainen

Bilal Philips syntyi Jamaikalla vuonna 1946. Hän kuitenkin varttui Kanadassa, jossa kääntyi muslimiksi vuonna 1972. Tällä hetkellä Philips asuu Qatarissa, mutta on edelleen Kanadan kansalainen. Hän kiertää aktiivisesti ympäri maailmaa luennoimassa.

Vuonna 2001 Philips perusti Islamic Online Universityn, joka tarjoaa islamin opetusta internetissä. Saarnaajalla on laaja kannattajakunta myös sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä.  Philips vetää myös omaa tv-ohjelmaa dubailaisella Peace TV -satelliittikanavalla.

Maahantulokieltoja monessa maassa

Bilal Philips on kiistelty hahmo, jolla on Yhdysvaltain hallinnon mukaan yhteyksiä jopa vuoden 1993 WTC-iskuihin. Philips itse on kuitenkin kiistänyt yhteytensä terrorismiin ja sanonut vain saarnaavansa islamia ja sen sanomaa.

Yhdysvaltain lisäksi myös ainakin Australia, Britannia, Saksa ja Kenia ovat asettaneet kohusaarnaajalle maahantulokiellon.

Australia ja Kenia ovat vedonneet maahantulokiellossaan ”kansalliseen turvallisuuteen”. Ääri-islamistisina pidettyjen mielipiteiden lisäksi kohua ovat herättäneet erityisesti Philipsin jyrkät mielipiteet homoseksuaalisuudesta ja naisten asemasta.

Saksan Frankfurtissa Philips piti vuonna 2011 puheen, jossa hän muun muassa kannatti kuolemanrangaistusta homoseksuaalisuudesta. Puheen sisällön takia Philips joutui lähtemään Saksasta välittömästi.

Supo: Ei erityisjärjestelyjä

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, että Philipsin saapumiseen takia ei ole tehty erityisiä järjestelyjä. Supo ei myöskään kommentoi yksittäisten henkilöiden mahdollisesti aiheuttamia turvallisuusuhkia.

– Olemme tietoisia hänen tulostaan, mutta siihen ei ole erityisellä tavalla varauduttu, Portaankorva sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja