Kiirehtikö Boeing saadakseen uuden konetyyppinsä markkinoille? – Ilmailujohtaja: "On tarkasteltava, kuinka paljon sertifioinnissa oiotaan perustuen vanhaan konetyyppiin"

4:44

Kiirehtikö lentokonevalmistaja Boeing saadakseen 737 MAX 8 -konetyyppinsä markkinoille? Liikenne- ja viestintäviraston ilmailujohtaja vieraili Kymmenen Uutisissa kommentoimassa koko ilmailualaa ravistelevaa tilannetta.

Lentokonevalmistaja Boeing ilmoitti keskiviikkoiltana, että se suosittaa keskeyttämään kaikki lennot 737 Max -koneilla. Yhtiö päätyi ratkaisuun keskusteltuaan eri maiden ilmailuviranomaisten kanssa.

Boeing kertoi ratkaisustaan samoihin aikoihin kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti, että maa kieltää Boeingin 737 Max 8 ja Max 9 -mallien lentämisen alueellaan.

Liikenne- ja viestintäviraston ilmailujohtaja Pekka Hentun mukaan Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset päätyivät julistamaan lentokiellon konetyypille vasta tänään, sillä aiemmin ei ollut vielä tiedossa, kuinka samankaltaisia Etiopian ja Indonesian koneturmat olivat.

Tarkkaa näyttöä näiden kahden onnettomuuden yhtäläisyydestä ei ole vieläkään.

– Tämä on valtava menetys sekä lentokonevalmistajalle että lentoyhtiöille, Henttu toteaa.

"Onko sertifiointiprosessi ollut riittävä?"

Etiopian koneturman jälkeen julkisuudessa on puhuttu paljon Boeingin konemallin mahdollisesta ohjelmistoviasta.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA totesi tänään Reutersille, että ohjelmistovian korjaaminen kestäisi vähintään useita kuukausia. Tämä herättää kysymyksiä siitä, kiirehtikö Boeing julkaistessaan uusimman konetyyppinsä markkinoille.

– Meidän on tarkasteltava, kuinka paljon konetyypin sertifioinnissa oiotaan perustuen vanhaan konetyyppiin. Tässä asiassa kaikkien viranomaistenkin on katsottava peiliin, onko sertifiointiprosessi uudelle versiolle ollut riittävä?, Henttu kysyy.

Seuraavaksi odotetaan tutkimustuloksia

Henttu kertoo, että yleisön luottamus ilmailualaan perustuu vahvasti sekä lentokonevalmistajien, viranomaisten että lentokoneyhtiöiden yhteiseen rooliin. 

– En ole täysin vakuuttunut, että toiminta on kaikin puolin ollut sellaista, kuin näin eurooppalaisen silmin sen tulisi olla, hän toteaa.

Hänen mukaansa katseet on seuraavaksi käännettävä Etiopian onnettomuuden tutkimustuloksiin. 

– Tulosten perusteella määritetään toimenpiteet. Se on aikamoisen työn takana ja tulee varmasti kestämään pitkään. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja