Mainos

Kiira näyttäisi säästäneen metsät suurilta tuhoilta – vakuutusyhtiöitä se on kuitenkin kurittanut: "Osasimme tätä vähän pelätäkin"

1:49

Eteläisessä Suomessa viikonloppuna riehunut rajuilma Kiira ei ole alustavien arvioiden mukaan aiheuttanut laajoja metsätuhoja, Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan. Vakuutusyhtiöihin rajuilma on kuitenkin tuonut kiireitä, sillä yksittäisiä vahinkoja se aiheutti runsaasti.

Kiira-rajuilman aiheuttamat metsätuhot näyttäisivät alustavien tietojen valossa jäävän vähäisiksi, maa- ja metsätalousministeriön alaisesta Suomen metsäkeskuksesta kerrotaan.

– Rajuilma kaatoi yksittäisiä puita ja puuryhmiä ja teki siten pieniä aukkoja metsiin. Tähän mennessä yhdessäkään metsänomistajalta saadussa vastauksessa ei ole kuitenkaan puhuttu suuremmista yhtenäisistä tuhoista, metsäkeskuksen asiantuntija Mikko Kallioinen kertoo.

– Kanta-Häme ja Päijät-Häme näyttäisivät säästyneen käytännössä melkein kokonaan. Etelä-Savosta on tullut myös sen kaltainen vastaus, että myrsky oli jo laantunut sinne ehtiessään. Mäntsälän ja Orimattilan seudulla tuhot jäävät tuhansiin kuutioihin.

Katso myös, kuinka Helsingin keskusta joutui keskellä syöksyvirtausta.

1:14

Metsätuhojen kartoitus on vielä kesken, mutta Kallioisen mukaan Kiiran aiheuttamat tuhot näyttäisivät jäävän kauas kovimpien kesämyräköiden jättivahingoista.

– Tässä ei tämän tiedon varjolla puhuta varmaankaan kovin merkittävistä tuhoista, hän sanoo.

Normaalia kiireisempi maanantai

Yksittäisiä vahinkoja myräkkä on sen sijaan aiheuttanut lukuisia. Vakuutusyhtiöissä työviikko alkoi kiireisenä.

LähiTapiola kertoo tiedotteessaan, että yhteydenottoja on tullut runsaasti ja että korvauksia on anottu etenkin kaatuneiden puiden rakennuksille ja autoille aiheuttamista vahingoista sekä voimakkaan tuulen repimistä kattopelleistä.

– Kiira aiheutti lukumääräisesti melko paljon vahinkoja asiakkaillemme, mutta euromääräisiä kustannuksia on vielä varhaista arvioida. Myrskyn aiheuttamien vahinkojen tilannekuva tarkentuu pitkin viikkoa, kun esimerkiksi metsä- ja venevahingoista saadaan lisätietoa, LähiTapiolan pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Miska Ahonen kertoo tiedotteessa.

Myös vakuutusyhtiö Ifin saamista vahinkoilmoituksista suuri osa on koskenut kiinteistöjä, korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen kertoo. Tyypillisessä tapauksessa vahinkoja on aiheutunut kaatunut puu, salama tai esimerkiksi myrskyvahinkojen vaurioittamaan rakennukseen virrannut rankkasade.

– Osasimme tätä vähän pelätäkin, että myräkkä tulee ja aiheuttaa vahinkoja. Tänään onkin ollut selvästi normaalia kiireisempi maanantai, Virtanen sanoo.

Virtasen mukaan omaisuusvahinkojen laajuus selviää kokonaisuudessaan vasta myöhemmin, sillä aikaa vakuutuskorvausten hakemiseen on vuosi vahingon ilmenemisestä. Asiaan vaikuttaa myös se, että osa esimerkiksi kesäasunnoilla tapahtuneista vahingoista valkenee ihmisille mahdollisesti vasta myöhemmin.

Aineellisissa vahingoissa Kiira ei kuitenkaan vedä vertoja menneiden vuosien hurjimmille kesämyrskyille, Virtanen arvioi.

– Tämä ei ollut varmaankaan niin paha kuin jotkut aiemmista myrskyistä. Vahinkoja on kuitenkin tullut ja meillä on selvästi ruuhkaa, hän summaa.

0:15

1:53

0:40

0:50

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.