Kiira Korpi ripitti suomalaista huippulääkäriä kirjassaan: "Toivon, ettei se tullut liian jyrkästi"

7:22

Keskiviikkona julkaistussa elämäkerrassa Kiira – Ehjäksi särkynyt Kiira Korpi muistelee muun muassa hänen uransa pahinta loukkaantumista ja sen epäonnistunutta hoitoa. Korpi ihmetteli suureen ääneen huippulääkärin Harri Hakkaraisen toimintaa tapauksen yhteydessä.

​​​​​​​Ylälaidan videolla Korpi Huomenta Suomen haastattelussa.

Jere Nurmisen kirjoittamassa ja Otavan kustantamassa kirjassa Korpi avasi vuoden 2013 pahaa loukkaantumistaan, jossa hänen akillesjänteensä oli revetä lähes kokonaan.

Korpi loukkasi vasemman jalkansa jääharjoituksessa kevyessä hypyssä.

Ote kirjasta:

– Tajusin heti, että nyt repesi joko pohjelihas tai akillesjänne, kipu oli niin kova. Paikalle soitettiin ambulanssi, minut kiikutettiin magneettikuviin ja diagnoosi tuli hyvin nopeasti: vasen akillesjänne oli repeytynyt 70-prosenttisesti. Olin kauhuissani, mutta samalla helpottunut. Jalka oli ollut jo pitkään niin kipeä, että loukkaantuminen ei ollut minulle lopulta yllätys.

Korpi harjoitteli tuolloin Yhdysvalloissa, mutta Suomen olympiajoukkueen lääkäri Harri Hakkarainen suositteli taitoluistelijalle paluuta kotimaahan, jotta toipumista voitaisiin seurata tarkemmin. Hakkarainen konsultoi muita lääkäreitä ja suositteli hoidoksi kuntoutusta leikkauksen sijaan.

Kuntoutus ei kuitenkaan edennyt toivotulla tavalla.

– Jalkaan sattui joulukuussa 2013 edelleen tosi paljon, vaikka takana oli jo kolmen kuukauden kuntoutusjakso. Minun olisi pitänyt aikataulun mukaan pystyä jo hölkkäämään, mutta muutamakin juoksuaskel sattui jalkaan hurjasti. Kipu oli kova, vaikka Hakkaraisen mukaan kuntoutuksen piti olla siinä pisteessä, että harjoittelussa tulisi siirtyä jo seuraavalle tasolle, Korpi muistele kirjassa.

Lopulta Korpi kääntyi saksalaisen huippulääkärin Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtin suuntaan. Korven jalka leikattiin huhtikuussa 2014.

Itse kirjassa Korpi ripitti Hakkaraisen laatimaa hoitoa.

– Ehkä en ollut hänelle prioriteettiurheilija, ehkä hänellä oli liikaa töitä tai muuten haastava elämänvaihe päällä. Urheilijan kuunteleminen joka tapauksessa unohtui. Olisiko minun pitänyt vielä ponnekkaammin ilmaista, että herranjumala Harri, en pysty edes kävelemään tällä jalalla! Miksi Suomessa ei pystytty tekemään samaa diagnoosia kuin Saksassa? Onko Suomessa huonommat kuvauslaitteet? En voi antaa Suomessa saadulle hoidolle hyvää arvosanaa, Korpi kävi läpi.

Jälkikäteen Korpi halusi hieman tasapainotella kommenttejaan.

– Toivon, että se ei tullut liian jyrkästi ulos – pelkästään Harriin kohdistettuna. Mutta jotainhan siinä meni pieleen, Korpi muistelee MTV Sportille.

– En tiedä, että tuliko siinä joku sakkaus magneettikuvien lukemisessa vai missä, kun sen vamman todellinen laatu ei selvinnyt. Edelleen olen samaa mieltä, että se ei mennyt putkeen.

Korven mukaan hän ei halua osoittaa syyttävää sormea pelkästään Hakkaraisen suuntaan.

– Kullakin on työssä vaikeat hetket. Voi olla, että minäkään sanonut tarpeeksi tai uskaltanut olla silleen, että ”helvetti, mä en ihan oikeasti pysty kävelemään”. Voi olla, että olin itsekin vähän niin, että kyllä tää tästä.

Kuulostaa suorastaan perinteiseltä suomalaiselta vähättelyltä.

– Varmasti oli myös mussa se vika, Korpi nyökyttelee. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja