Mainos

Kiinteistömaailma: Asuntokauppa kasvaa maltillisesti pääkaupunkiseudulla

Asuntokauppa kasvaa maltillisesti pääkaupunkiseudulla, mutta muualla kiri kiihtyy, uskovat kiinteistönvälittäjät.

Tuoreen kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan 93 prosenttia kiinteistönvälittäjistä arvioi asuntokaupan määrän kasvavan tai pysyvän ennallaan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Välittäjistä 51 prosenttia uskoo hintojen nousevan seuraavalla puolivuotiskaudella 1-5 prosenttia ja 43 prosenttia uskoo hintatason pysyvän nykyisellään.

Pääkaupunkiseudun välittäjien joukosta löytyy hieman vähemmän hintojen nousuun uskovia kuin muualta Suomesta. Hintojen laskuun uskoo vain kuusi prosenttia välittäjistä.

Hinnannousua luvassa erityisesti yksiöissä, kaksioissa ja rivitaloissa

Kyselyyn vastannut välittäjäkunta uskoo hintojen nousevan erityisesti yksiöissä, kaksioissa ja rivitaloasunnoissa. Yli puolet vastaajista uumoilee 1-5 prosentin nousua yksiöiden ja kaksioiden hintoihin. Suurempien kerrostaloasuntojen osalta puolet välittäjistä uskoo hintojen pysyvän ennallaan.

Rivitalojen ja omakotitalojen osalta puolet välittäjistä uskoo hintojen pysyvän ennallaan ja vajaa 40 prosenttia uskoo niiden nousevan alle viisi prosenttia.

Myyntiajat pysyvät lyhyinä

Vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä koko maan keskimääräinen myyntiaika kerrostalohuoneistossa oli melko alhainen, 58 päivää. Välittäjistä 44 prosenttia uskoo myyntiaikojen pysyvän nykylukemissa, kun taas 42 prosenttia arvioi myyntiajan lyhenevän nykyisestä. Pääkaupunkiseudulla, jossa myyntiajat ovat jo nyt historiallisen lyhyitä, myyntiaikojen lyhenemiseen uskovia on radikaalisti vähemmän kuin muualla Suomessa.

– Markkinoilla on tarjolla edelleen liki puolet vähemmän asuntoja verrattuna syksyyn 2008, mikä selittää omalta osaltaan lyhyet myyntiajat. Nyt kohteita alkaa tulla enemmän myyntiin joten ostajillekin on hivenen enemmän vaihtoehtoja kuin tiukimpina aikoina, tuumii Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

Vaikka asuntokaupan tahti on ollut kova viime kesästä lähtien ja hinnat ovat nousseet kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle, vastaajista 89 prosenttia sanoo, ettei asuntojen tarjonta vastaa vieläkään kysyntää. Noin puolet välittäjistä uskoo tarjonnan vähäisyyden johtuvan siitä, että myyjät pelkäävät, etteivät he löydä tilalle mieluisaa asuntoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.