Kiinteistö- ja kotivakuutuksen pelisäännöt

Erilaiset kosteusvauriot ja vuotovahingot kuuluvat valitettavan usein asunto-osakeyhtiöiden arkeen. Niihin voi varautua huolellisella kiinteistönpidolla ja ajoissa tehdyillä peruskorjauksilla, mutta myös vakuutusturvan on oltava kunnossa. Asunto-osakeyhtiön kiinteistövakuutus korvaa joitain vahinkoja, mutta ei läheskään kaikkia, joten asukkaalla on syytä olla myös kotivakuutus.

Asunto-osakeyhtiön kiinteistövakuutuksesta korvataan yllättävät ja äkilliset putkivuodot, muistuttaa Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen vastaava lakimies Anu Kärkkäinen. Se korvaa ne kustannukset, jotka aiheutuvat rakenteiden purkamisista, kuivaamisista ja ennalleen
saattamisista. Sen sijaan pitkällä aikavälillä kehittyneitä kosteusvaurioita ei korvata kiinteistövakuutuksesta.

Useiden yhtiöiden kiinteistövakuutusehdoissa on myös suljettu pois ammeen poistoputken aiheuttamat vuototapahtumat tai lattiakaivoihin liittyvät vahingot.

Kiinteistövakuutus korvaa äkillisen ja ennalta-arvaamattoman vahingon.

Kärkkäinen korostaa kotivakuutuksen tarpeellisuutta asukkaalle:

Vahinkotilanteessa siitä korvataan parempitasoiset pinnoitteet ja kiintokalusteet, joita kiinteistövakuutus ei korvaa. Lisäksi asukkaalla on mahdollisuus saada korvausta irtaimistovahingoistaan - kodin elektroniikasta
tai huonekalujen vahingoittumisista - ainoastaan kotivakuutuksesta. Sama koskee korjauksesta johtuvasta muualla asumisesta johtuvia kustannuksia ja tavaroiden säilytyskustannuksia.

Taloyhtiö ei ole velvollinen korjaamaan asukkaiden irtaimistolle sattuneitab vahinkoja.

Osakkaalla on myös mahdollisuus käyttää omaa vastuuvakuutustaan sellaisessa tilanteissa, jossa hän esimerkiksi huolimattomuudellaan aiheuttaa jonkun vahingon. Tahallista tai törkeää huolimattomuutta kotivakuutuskaan ei korvaa.

Pääsääntöisesti jako joko kiinteistö- tai kotivakuutuksen korvauspiiriin kuuluvista vahingoista on varsin selkeä, mutta rajatapauksiakin löytyy. Tyypillinen esimerkki on astianpesukoneen aiheuttama vesivahinko.

Sekä koti- että kiinteistövakuutus korvaa tällaiset vahingot, koska kysymys on kiinteästi putkistoon liitetystä laitteesta. Yleensä vakuutusyhtiöt lähtevät kuitenkin siitä, että mikäli kastuneet rakenteet kuuluvat yhtiön
kunnossapitovastuulle, käytetään kiinteistövakuutusta. Kannattaa myös pitää mielessä, että osakas maksaa vastikkeessaan myös vakuutusmaksua - siitäkin syystä kiinteistövakuutuksen käyttö olisi järkevää.

Vakuutuksiin liittyy aina myös omavastuu. Mitä suurempi on omavastuu, sitä pienempi on vakuutusmaksu. Jos yhtiössä tapahtuu useita putkivuotoja, on luonnollista, että vakuutusmaksut ja myös omavastuuosuudet nousevat. Omavastuun maksaa normaalisti se, jonka vakuutusta käytetään - tulkinnallisia tilanteita on kyllä tässäkin.

Esimerkiksi tuossa astianpesukoneen vuototapahtumassa olisi tietysti kohtuullista, että osakas maksaisi omavastuun. Ne voidaan myös jakaa yhtiön ja osakkaan välillä: arvioidaan mikä osuus korjauskustannuksista käytetään osakkaan pinnoitteiden ja kiintokalusteiden korjaamiseen ja mikä menee yhtiörakenteiden korjaamiseen.

Maksullista puhelinneuvontaa taloyhtiöasioissa voi saada soittamalla alla olevaan numeroon. Siihen vastaavat Kiinteistöliiton neuvontalakimiehet parin tunnin ajan maanantaista torstaihin.

Kiinteistöliiton maksullinen puhelinneuvonta
0600 0 1122
ma - to klo 14 - 16
1,95 euroa/min. + pvm
(JKA 14.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat