Kiinan GP:n lehdistökatsaus: Tuhlaajapojan ylimielisyys kostautui

Lewis Hamiltonin keskeytys Kiinan GP:ssä oli dramaattinen käänne formula ykkösten MM-sarjalle. F1-lehdistön oli vaikea käsittää, miksi McLaren otti riskin pitäessään Hamiltonia radalla kuluneilla renkailla, kun brittikuskille olisi riittänyt toinenkin sija mestaruuteen Kimi Räikkösen takana.

- He hakivat voittoa ja menettivät kaiken. Ensimmäinen ottelupallo karkasi: Hamiltonin ja McLarenin on taisteltava mestaruudesta Brasilian GP:ssä, totesi roomalainen Il Messaggero.

- Tuhlaajapoika tavoitteli täydellistä voittoa ja vastustajiensa nöyryyttämistä. Hän näytti onnistuvan siinä kisan puoliväliin asti. Ylimielisyydestä rangaistiin kuitenkin kahdella tökeröllä virheellä.

- Edes kaikkien aikojen parhaan F1-elokuvan Grand Prix'n ohjaaja John Frankenheimer ei olisi voinut laatia tällaista käsikirjoitusta. Shanghain kilpailussa todellisuus ylitti kaikki mielikuvituksen rajat.

Il Messaggero arvioi Räikkösen mestaruusmahdollisuudet 15-prosenttisiksi. Fernando Alonsolle annettiin 25:n ja Hamiltonille 60 prosentin mestaruussaumat. Lehti toivoi, että tietovuotojupakan varjostama kausi saisi Brasiliassa arvoisensa päätöksen.

- Räikkönen ajoi mahtavan kilpailun. Hän hyötyi nopeasta autosta ja tallikin hoiti velvollisuutensa kunnialla Japanin GP:n rengassekoilun jälkeen.

- Viimeisessä kilpailussa mestaruudesta taistelee kolme kuljettajaa. Myrskyisen kauden jälkeen loppuhuipennus voi palauttaa uskottavuuden formula ykkösille ja painaa unohduksiin kyseenalaiset ja ikävät tapahtumat.

Kimi astumassa Schumin saappaisiin

Urheilulehti Corriere dello Sport totesi Räikkösen olevan vähitellen täyttämässä Ferrarilla seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin saappaat.

- Räikkönen on vähitellen jättämässä jälkensä Ferrarille, niin kuin Michael Schumacher teki aikanaan. Insinööriosaston johtaja Luca Baldisseri näkeekin heissä yhteisiä piirteitä: "Alussa Kimin kanssa ei ollut helppoa. Pikku hiljaa side on syntynyt hänen ja tallin välille. En väitä, että kommunikoisimme nyt hänen kanssaan samalla tavalla kuin Schumacherin kanssa, mutta paljon ei puutu".

Käy viimeisessä kilpailussa miten tahansa, Corriere dello Sport piti tavallaan Ferraria ja Räikköstä moraalisina maailmanmestareina.

- Ilmassa on tunne Ferrarin voittamasta mestaruudesta. Ei pelkästään jo aiemmin varmistuneen valmistajien mestaruuden vuoksi, vaan myös siksi, että vastustaja joutuu urakoimaan viimeiselle kierrokselle asti. MM-sarja jääkin historiaan punaisten kokemista vääryyksistä. Siitä, kuinka heiltä varastettiin tekniset salaisuudet ja kuinka he joutuivat turhaan odottamaan oikeuden toteutumista. Yhä edelleen tuntuu uskomattomalta, että McLaren-kuljettajat selvisivät näyttävästä prosessista kokonaan ilman rangaistusta.

"McLaren hiekalla kuin kuplavolkkari"

Monissa englantilaislehdissä vastuuta Hamiltonin keskeytyksestä yritettiin siirtää McLaren-tallille.

- McLaren oli ottanut valtavan riskin kuluneilla renkailla ja se meni pahasti pieleen, syytti Daily Mirror, joka kuvaili Hamiltonin ulosajoa värikkäin sanankääntein.

- Sekunnin murto-osassa koko Britannian odottama kruunaus siirtyi. Hamilton oli johtanut kisaa 31 kierroksen ajan ja vain 25 kierroksen kuluttua hänestä olisi tullut Britannian yhdeksäs maailmanmestari. Sitten hän lipsahti pienimmälle mahdolliselle hiekka-alueelle valtaisalla Kiinan GP-radalla. Katsomoista kuului huokaus, sitten huutoja. Sormet osoittivat varikon sisääntuloon. Parin tuskaisen sekunnin aikana hän yritti kääntää autoa, mutta se pysähtyi ja jäi jumiin hiekalle. Kahden miljoonan punnan arvoisella avaruusteknologialla varustettu McLaren-auto olisi voinut yhtä hyvin olla kuplavolkkari jättiläismäisten pyörien sutiessa ilmassa.

Daily Mirrorin mukaan Hamiltonia "nöyryytettiin yhdessä moottoriurheilun hitaimmista mutkista".

- 40 mailin tuntinopeudella ajettava 90 asteen mutka ennen varikkosuoraa on niin mitätön, ettei sille ole annettu edes nimeä.

The Times toivoi, ettei Hamiltonin pieleen mennyttä kilpailua tarvitsisi puida kahta viikkoa pidempään.

- Yrittikö Hamilton enemmän kuin hänen asemansa MM-sarjassa vaati, vai oliko pikemminkin McLarenin virhe olla kutsumatta häntä varikolle aikaisemmin? Tätä kysymystä pohditaan Brasilian kisaan asti ja kauemminkin, jos virhe osoittautui kohtalokkaaksi mestaruuden kannalta.

McLarenin juhlat siirtyivät

Espanjassa Hamiltonin keskeytys herätti toisenlaisia tunteita. AS-urheilulehden mukaan McLaren-talli oli jo ehtinyt valmistella englantilaiskuskin mestaruusjuhlia.

- Kaikki oli valmista. Shanghain rata oli Ron Dennisin, Norbert Haugin ja kumppanien valitsema paikka ensimmäisen mestaruuden lahjoittamiseen Lewis Hamiltonille. Samppanjapullot olivat viilenemässä, lasit oli kaivettu esiin ja varikkotilat oli määrä koristella britin kuvilla. Jopa suklaaleivokset olivat valmiina juhlia varten. Käsikirjoitus toteutui kisan puoliväliin asti Alonson ajaessa Massan takana neljäntenä ja englantilaisen karatessa yhä kauemmaksi. Tulokas ei kuitenkaan muistanut viilentää renkaitaan vaan tuhosi ne.

El Mundo Deportivo hehkutti 21. lokakuuta ajettavaa Brasilian päätöskilpailua ja muistutti Alonson varmistaneen kaksi edellistä mestaruuttaan juuri Interlagosin radalla.

- 21. lokakuuta kello 18 Espanjan aikaa. Merkitkää tämä päivämäärä ja kellonaika kalentereihinne paksulla kynällä. Luvassa on yksi urheilun maagisista hetkistä. Suuret sankarit taistelevat maailmanmestaruudesta yhden kortin varassa. Lewis Hamilton, Fernando Alonso ja Kimi Räikkönen ratkaisevat F1-historian kyseenalaisimman mestaruustaistelun, joka on ollut samalla myös yksi jännittävimmistä.

Teksti: Lauri Ouvinen 8.10.2007

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat