Kiinalaisrunoilija: "Xiaobo on filosofi, ei rikollinen"

Frankfurtin kirjamessut onnitteli tänään kiinalaista ihmisoikeusaktivisti Liu Xiaobota Nobelin rauhanpalkinnosta ja kiitteli Nobel-komiteaa hyvästä päätöksestä. Frankfurtiin päässyt kiinalainen runoilija Liao Yiwu oli riemuissaan. Hänen mukaansa Liu Xiaobo on Kiinan hallituksen päinvastaisista väitteistä huolimatta tunnettu hahmo maassa.

-Liu on ystäväni. Toivon ja uskon palkinnon auttavan häntä vapauteen. Hän on hallituksen vähättelyistä huolimatta hyvin tunnettu Kiinassa. Pelkästään vuoden 2000 ja vangitsemisvuotensa välisenä aikana hän julkaisi yli tuhat kirjoitusta. Peking väittää häntä rikolliseksi, mutta hän on pikemminkin filosofi, kirjeiden ja runojen mies, Liao Yiwu muotoili.

Liao Yiwu puhui palkinnosta keskustelussa Frankfurtin kirjamessujen johtajan Juergen Boosin kanssa. Boos sanoi että Liao on rohkea kirjailija ja hän on iloinen, että tämä on vahingoittumaton ja täynnä energiaa. Boos yritti saada Liao Yiwua vieraaksi jo vuonna 2009, jolloin Kiina oli Frankfurtin kirjamessujen teemamaa. Monista kutsuista ja yrityksistä huolimatta hallitus ei kuitenkaan silloin sallinut hänen matkustaa Frankfurtiin.

Maailman suurimmilla kirjamessuilla Frankfurtissa on yli 7000 näytteilleasettajaa yli sadasta maasta.

Lue myös:

    Uusimmat