Kiinalainen toisinajattelija pidätettiin kesken lähetyksen: "Taas ne tulevat... Mitä te teette? Ette saa tulla kotiini"

0:20

Kiinan kommunistista puoluetta vastustavien ihmisoikeudet eivät ole hyvällä tolalla. Torstaina tämän sai kokea eläkkeellä oleva professori Sun Wenguang, joka pidätettiin kesken lähetyksen. Tapauksesta ovat uutisoineet useat mediat, kuten The Guardian.

Video: Kiina vapautti rauhannobelistin ja demokratiaa vaatineen Liu Xiaobon lesken

Sun oli kotoaan käsin The Voice of American puhelinhaastattelussa ja hän kertoi olevansa huolissaan Kiinan hallituksen investoinneista Afrikassa.

Kiina on investoinnut valtavasti rahaa Afrikkaan, muun muassa alueellisen vallan lisäämiseksi ja tulevaisuuden ruoansaannin turvaamiseksi.

Kesken haastattelun joukko ihmisiä murtautui hänen kotiinsa ja pidätti Sunin.

– Minulla on oikeus sananvapauteen, Sun sanoi ennen kuin linja katkaistiin.

"Ei tuhlata rahojamme Afrikkaan"

– Taas ne tulevat, Sun sanoi kesken haastattelun ja lisäsi, että 6-8 ihmistä on murtautunut hänen kotiinsa.

Hän kysyi oletettavasti kotiinsa murtautuneilta Kiinan turvallisuusviranomaisilta, sanoiko hän jotain väärää. Tämän jälkeen hän alkoi kertoa, mitkä asiat ovat hänen mielestään väärin Kiinassa.

– Minä kerron teille, mikä on väärin. Ihmiset ovat köyhiä. Ei tuhlata rahojamme Afrikkaan, se ei ole hyväksi maallemme tai yhteiskunnallemme.

Sitten viranomaiset alkoivat ilmeisesti lähestyä Sunia.

– Mitä te teette? Ette saa tulla kotiini, minä kerron teille, se on laitonta.

Vielä viimeisinä sanoinaan hän puolusti sananvapautta.

Hakattiin pahasti haudalla käynnin takia

Voice of American toimittaja on kertonut, että hän yritti tavoittaa Sunia vielä tämän jälkeen puhelimitse sekä sosiaalisen median kautta, mutta yritykset eivät ole tuottaneet tulosta.

The Guardian kertoo, että Sun on tällä hetkellä kotiarestissa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun hän on joutunut ongelmiin viranomaisten kanssa.

Vuonna 2009 Sun hakattiin, kun hän oli vieraillut kommunistisen puolueen johdossa olleen Zhao Ziyangin haudalla. Zhao menetti valtansa osoitettuaan sympatiaa Tiananmenin aukiolla vuonna 1989 protestoineille nuorille.

Lisäksi Sunilta on kielletty oikeus passiin useita kertoja ilman mitään selityksiä. Hänen perheensä asuu ulkomailla, joten Sun ei ole päässyt vierailemaan heidän luonaan.

Useat viranomaiset ovat huolissaan Kiinan ihmisoikeustilanteesta. Esimerkiksi demokraattisia uudistuksia vaatinut ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut Liu Xiaobo kuoli vankilassa viime vuonna.

The Voice of American haastattelu

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja