Mainos

Kiinailmiö näkyy jo puolustusvoimien tekstiilihankinnoissa

Puolustusvoimat hankkii tänä vuonna valtaosan tekstiileistään Kiinasta ja muista halpamaista. Hankintoja perustellaan EU:n tiukalla kilpailulainsäädännöllä.

Kiina-ilmiö on tullut myös Puolustusvoimiin. Sotilasasun alla olevista vaatteista valtaosa valmistetaan tänä vuonna halpamaissa.

Oriveteläinen Orneule on tehnyt armeijalle pitkään alusasuja tulenkestävästä erikoismateriaalista. Nyt tuotannosta katoaa viidennes, ja yhtiö joutuu irtisanomaan työntekijöitään.

- Kun puolustusvoimien linjana on ostaa mistä halvimmalla saadaan eli Kiinasta, niin ei yrityksillä ole suurta motivaatiota kehittää toimintaa ja pitää yllä valmiutta kriisitilanteen sattuessa talouspäällikkö Jyrki Uotila Orneule Oy:stä kertoo.

Kuuden miljoonan euron hankinnoista suurin osa tulee Kiinasta, Virosta, Vietnamista, Puolasta, Slovakiasta sekä Isosta-Britanniasta ja Ruotsista. Puolustusvoimat vetoaa EU:n kilpailulainsäädännön vaatimuksiin

Puolustusvoimat on työllistänyt runsasta kymmentä tekstiiliyrittäjää. Heitä selitys ei tyydytä.

- Mikäli olen armeijan oman henkilökunnan lausuntoja oikein ymmärtänyt, niin Suomi on ainoa EU-maa, joka näitä pykäliä noudattaa, Uotila kertoo.

Oriveden synkkä työttömyys on ajanut kansanedustaja Marja Tiuran tekemään asiasta eduskuntakyselyn. Tiura vaatii, että Suomen on EU-sääntöjen viidakossa ajateltava ensin omaa kansallista etuaan.

- Kun katsotaan hallitusohjelmaa, siellä ainoa konkreettinen tavoite on 100 000 uutta työpaikkaa tähän maahan. Ja menossa ollaan, mutta tasan tarkkaan väärään suuntaan. Työministeriö puhuu työllisyyden puolesta ja puolustusministeriö tekee omia päätöksiään, Tiura kertoo.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen ottaa asian vakavasti. Hän kutsuu lähiaikoina puolustushallintoa koolle pohtimaan armeijan ostopolitiikkaa.

- Varmasti jotakin pientä on tehtävissä. Varmasti jotakin korjattavaakin on näiden tarjouskilpailujen järjestämisessä ja sen sellaista. Mutta tietysti laki on laki, ja laki on noudattamista, ei kiertämistä varten, puolustusministeri painottaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.05.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja