Kiina valtaa Afrikkaa – Suomi kisaa samoilla markkinoilla

Sambian pääkaupungissa Lusakassa voisi tietyissä kortteleissa erehtyä ajattelemaan olevansa Kiinassa.

On kiinalaisporttia siellä, kiinalaisravintolaa täällä, liikkeiden kyltit ovat kiinankielisiä. Kaupungin ylpeyden aihe on pian valmistuva kiinalaisten rakentama Lusakan urheilustadion. Tämä on arkipäivää erityisesti Sambian kaltaisissa nopeasti kehittyvissä Afrikan maissa.

Sambiassa toimii nelisensataa kiinalaisyritystä. Yksi niistä on herra Lin maataloustarvikkeita myyvä Camco.

– Tulin Afrikkaan yli kymmenen vuotta sitten. Sambia on vielä niin paljon muita jäljessä, että täällä on vielä valtavasti bisnesmahdollisuuksia, summaa Li Tie.

Herra Li on laajentanut bisneksiään myös Sambian naapurimaahan Malawiin. Maatalouslaitekaupan lisäksi hän pyörittää elintarvikemyymälää sekä rakennusyhtiötä. Sambiassa kiinalaisyritykset toimivatkin enimmäkseen rakennus- ja kaivosalalla.

Vastalahjaksi stadioneita ja hallintorakennuksia

Kiinalaisyrityksiä yhdistää niiden voimakas side Kiinan valtioon. Useat yritykset ovat valtio-omisteisia ja nekin, joita valtio ei omista, saavat usein hallinnolta rahallista tukea Afrikan-toimien vauhdittamiseen.

Vastalahjana hyvin sujuneista Kiina investoi runsaskätisesti mantereen infrastruktuuriin mm. rakentamalla teitä, siltoja ja rautatieasemia. Lisäksi Kiina antaa Afrikan valtioille kehitysapua.

Nousevan suurvallan kehitysapu kuitenkin poikkeaa suuresti eurooppalaisesta perinteisestä kehitysavusta, ja onkin monen mielestä kyseenalaista. Kiinaa on arvosteltu siitä, että se ei vaadi ihmisoikeuksien noudattamista tai esimerkiksi demokratian toteutumista.

– Usein nämä arvostelut johtuvat Sambian opposition motkotuksista. Koska täkäläinen hallitus ymmärtää Kiinan toimia, pitää opposition vastustaa niitä. Samoin länsimainen media on piirtänyt meistä hyvin negatiivisen kuvan, selittää Kiinan Sambian-suurlähettiläs Zhou Yuxiao.

Suurlähettiläs kuitenkin myöntää, että kaikki kiinalaisyritykset Sambiassa, saati koko Afrikassa, eivät toimi hyvien tapojen mukaisesti.

- Emme ehkä ole niin hyviä kuin kuvittelemme itse itsemme olevan, mutta emme ole myöskään niin pahoja kuin muut meistä ajattelevat, Zhou Yuxiao jatkaa.

Vaikutusta myös eurooppalaisyrityksiin

Kiinalaisten voimakas Afrikan-valloitus vaikuttaa jo siellä toimiviin eurooppalaisyrityksiin. Kymmeniä vuosi Afrikkaan kaivoslaitteita toimittanut Outotec uskoo kuitenkin pärjäävänsä kiinalaistuvilla markkinoilla.

– On totta, että kiinalaiset on hyvin voimakkaasti Afrikassa ja myös käyttävät poliittista lobbausta päättäjiä kohtaan tehokkaasti. Mutta niin kauan, kun meillä on tarjota muita parempaa huipputeknologiaa ja osaamista, Afrikan-markkinoilla pärjätään hyvin, arvioi Outotecin markkinatoiminnoista vastaava johtaja Robin Lindahl.

Lindahl kuitenkin myös lisää, että kiinalaisten sekä intialaisten voimakas panostus Afrikan-markkinoilla myös vauhdittaa kaivosalan kehittymistä. Esimerkiksi kaivos, jolle Outotec toimittaa laitteita Sambian Kitwessä, on intialaisten omistuksessa.

Katso Aino Huilajan juttu (Kymmenen uutiset 28.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat