Kiina noussee uudelleen maailman suurimmaksi taloudeksi

Maailmantaloudessa on käynnissä historiallinen rakennemuutos. Globaalin talouden painopiste on talousjärjestö OECD:n mukaan siirtymässä nopeasti teollisuusmaista kehitysmaihin ja nouseviin talouksiin. Niiden osuus maailmantuotteesta eli maailman yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta nousee OECD:n tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttiin vuonna 2030.

Talouksien ostovoimaan perustuvan vertailun mukaan teollisuusmaat tuottavat tänä vuonna vielä 51 prosenttia maailmantuotteesta. Kiinan ja muiden nousevien talousmahtien ja kehitysmaiden nopea kasvu nostaa niiden osuuden jo lähivuosina yli puoleen maailmantuotteesta.

Samaan aikaan kun teollisuusmaat ovat riutuneet pahimmassa taantumassa sitten 1930-luvun, Kiina ja Intia ovat jatkaneet nopeaa kasvua. Kyseessä ei OECD:n tutkijoiden mukaan ole yksittäinen ilmiö, vaan tärkeä globaali rakennemuutos. Niiden nousu muovaa koko maailmantaloutta.

OECD:n kehityskeskuksen johtajan Mario Pezzinin mukaan tutkimus kiinnittää huomiota parhaillaan tapahtuvaan historialliseen murrokseen. Tällaisia muutoksia ei hänen mukaansa useinkaan ymmärretä niiden tapahtuessa ja yleensä muutosten merkitys aliarvioidaan.

"Finanssikriisi kiihdytti"

- Finanssikriisi ei suinkaan kääntänyt kehityksen suuntaa, vaan kiihdytti sitä. Monet kehitysmaat ovat nousseet taantumasta nopeammin kuin teollisuusmaat, Pezzini totesi.

Muutoksen siemenet kylvettiin kahdenkymmenen viime vuoden aikana. Sen ansiosta miljardit ihmiset pääsivät mukaan globaaliin markkinatalouteen ja sadat miljoonat ovat nousseet köyhyydestä. Murros alkoi kylmän sodan päättymisestä 1990. Se alkoi nopeutua vuosituhannen vaihteen jälkeen.

Teollisuusmaiden tulotasoa lähentyvien kehitysmaiden määrä on vuosikymmenen aikana kasvanut 12 maasta 65 maahan. Nousevat taloudet ja kehitysmaat ovat toimineet maailmantalouden veturina vuodesta 2002 lähtien. Niiden osuus globaalista kasvusta nousi silloin teollisuusmaita tärkeämmäksi.

Kiina ohittaa Yhdysvallat

Suuren muutoksen keskeinen voimatekijä on Kiina, jonka talous nousee uudelleen maailman suurimmaksi lähivuosina. Kiina oli taloushistorioitsija Angus Maddisonin mukaan lähes kahden vuosituhannen ajan maailman suurin talous, kunnes Yhdysvallat ohitti sen 1890.

Kiinan osuus maailman bruttokansantuotteesta nousee Maddisonin mukaan noin 24 prosenttiin vuonna 2030. Runsaat kaksisataa vuotta aiemmin vuonna 1820 se oli 33 prosenttia. Henkeä kohti lasketulla bruttokansantuotteella mitattuna teollisuusmaat pysyvät selvästi maailman rikkaimpina maina.

Maailmanpankin ostovoimapariteetteihin (ppp) perustuvan vertailun mukaan Kiina oli vuonna 2008 maailman kolmanneksi suurin talous. Ostovoimapariteetti on valuuttakurssi, joka tasaa maiden hintatasojen erot. Suurin talousmahti oli Euroopan unioni ja toiseksi suurin Yhdysvallat.

EU-maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote oli Maailmanpankin mukaan 15 272 miljardia kansainvälistä dollaria. Kansainvälinen dollari on ostovoimapariteetteihin perustuva laskentavaluutta. Yhdysvaltain bkt oli 14 205 miljardia ja Kiinan 7 903 miljardia ppp-dollaria. Japanin bruttokansantuote oli neljänneksi suurin, 4 354 miljardia ppp-dollaria. Intian ostovoimakorjattu bruttokansantuote oli 3 388 miljardia ppp-dollaria.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat