"Kiina, Kiina, Kiina" – USA:n tuore puolustusministeri teki "häkämiehet"

Eilen Yhdysvaltain virkaa tekevänä puolustusministerinä aloittanut Patrick Shanahan toi suomalaisyleisön mieleen Suomen silloisen puolustusministeri Jyri Häkäniemen arviot Suomen turvallisuushaasteista.

Yhdysvaltain puolustusministeri Shanahan näet ilmoitti tänään Yhdysvaltojen puolustusvoimien johdolle, että näiden tulee muistaa "Kiina, Kiina, Kiina", vaikka yhdysvaltalaisjoukot taistelevatkin tällä hetkellä Syyrian ja Afganistanin kaltaisissa paikoissa.

Jyri Häkämies herätti runsaasti keskustelua vuonna 2007 vieraillessaan Yhdysvalloissa. Puheessaan hän täsmensi hyvin samankaltaisin sanakääntein Venäjän merkitystä Suomen turvallisuuspolitiikalle.

– Ottaen huomioon maantieteellisen sijaintimme Suomen tämän päivän kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä, hän totesi puheessaan.

Häkämiehen lausuntoa kritisoitiin jyrkästikin.

Shanahan nimitettiin tehtäväänsä Jim Mattisin tilalle. Hän toimi aiemmin varapuolustusministerinä, ja on aiemmin työskennellyt ilmailu- ja aseteollisuuteen keskittyneen Boeing-yhtiön johdossa.

Lue myös:

    Uusimmat