Kiina jatkaa 7 vuoden takaista kauppakiistaa USA:n kanssa – riitapukarien kädenvääntö tulleista saattaa kestää pitkään

1:55
Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ja Kiinan välinen kauppasota on vienyt paikalliset maanviljelijät talousvaikeuksiin.

Kiina haluaa Maailman kauppajärjestö WTO:lta luvan määrä lisää tulleja yhdysvaltalaistuotteille. Uudet tullit koskisivat 2,4 miljardin dollarin arvoista tuontia.

Kiina hakee uusilla tulleilla kompensaatiota kauppakiistassa, joka maiden välille repesi jo vuonna 2012 presidentti Barack Obaman kaudella. Tuolloinen hallinto lisäsi tulleja kiinalaistuotteille katsottuaan, että maa syytää Yhdysvaltojen markkinoille halpatuotantoa ja näin epäreilusti vahingoittaa amerikkalaisia yrityksiä.

Laittomien tullien selvittämiseen voi vierähtää vuoden päivät

Vaatimustaan Kiina perustelee sillä, että Yhdysvallat ei ole noudattanut WTO:n aiempia päätöksissä kiistassa. Kiinan mielestä Yhdysvaltojen alkuperäinen päätös tulleista oli vastoin kansainvälisiä kauppasäännöksiä.

WTO taipui osittain Kiinan kannalle ja viime vuonna se totesi, että Yhdysvallat soveltaa edelleen laittomaksi määriteltyjä tulleja kiinalaistuotteisiin.

Kiinan on määrä pyytää lupaa uusiin tulleihin sovitteluelimeltä ensi viikolla. Yhdysvalloilla on mahdollisuus vastustaa pyyntöä, mikä siirtäisi asian välimieskäsittelyyn. Sen ratkaisua odotettaisiin mahdollisesti vuoden päivät.

Maailman talousmahtien välillä on käynnissä myös tuoreempi, monipolvinen kauppariita. Myös siihen liittyy molemminpuolista tullinokittelua, jossa on kyse miljardien arvoisista tuonneista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja