Mainos

Kiina ja Intia valtaavat vaatemarkkinat rajoitusten poistuessa

Kiinan ja Intian markkinaosuudet kasvavat vaatemarkkinoilla merkittävästi vientirajoitusten poistuessa. Rajoituksia poistamalla pyritään lisäämään kaupankäyntiä köyhissä maissa, jotka käyttävät tekstiilejä teollistumisensa perustana.

Kiina ja Intia tulevat ainakin kolminkertaistamaan osuutensa Yhdysvaltojen vaatemarkkinoilla, kun vientirajoitukset poistuvat maailmanlaajuisesti ensi vuoden alusta lähtien.

Kiinan markkinaosuuden arvellaan kasvavan 16 prosentista 50 prosenttiin ja Intian 4 prosentista 15 prosenttiin, ennustaa WTO:n tutkimus rajoitusten poistamisen vaikutuksista.

Aasian tekstiilijätit ovat valmiina tekemään voittoja myös EU:n vaatemarkkinoilla. Rajoitusten poistamisesta hyötyvät myös Meksiko, Itä-Eurooppa ja Pohjois-Afrikka, joissa on halpaa työvoimaa ja markkinat lähellä.

WTO:n mukaan suurten markkinoiden kyljessä oleviin pieniin viejiin Kiinan ja Intian osuuden suurenemisella ei kuitenkaan tule olemaan suurta vaikutusta, vaikka näin alun perin povattiin.

Rajoitusten poistamisen alkuperäinen tarkoitus oli lisätä kaupankäyntiä köyhissä maissa, jotka käyttävät tekstiilejä teollistumisensa perustana. Muutoksen vastustajat pelkäävät Kiinan valtaavan markkinat muiden maiden työpaikkojen kustannuksella.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.