Kiina ei aio pyytää Japanilta anteeksi mielenosoituksia

Kiinan ulkoministerin mukaan Kiinalla ei ole syytä pahoitella kansalaistensa Japanin-vastaisia mielenilmauksia. Japani on vaatinut Kiinalta korvausta viime päivien mielenosoituksissa syntyneistä vahingoista.

Kiinan ulkoministerin mukaan Kiinalla ei ole syytä pyytää Japanilta anteeksi viikkoja kestäneitä mielenosoituksia. Asiasta kertoo Japanin uutistoimisto Kyodo.

Japanin ulkoministeri Nobutaka Machimura matkusti aiemmin tänään Kiinaan vaatiakseen korvausta viime päivien mielenosoituksissa syntyneistä vahingoista. Ulkoministeri halusi Kiinan pyytävän anteeksi väkivaltaisia protestejaan.

Japanin-vastaiset mielenosoitukset jatkuvat yhä useissa Kiinan kaupungeissa. Eteläisessä Shenzhenin kaupungissa 10 000 ihmistä osoitti mieltään japanilaisen supermarketin edustalla. Silminnäkijöiden mukaan iskulauseita huutavat ja julisteita kantavat mielenosoittajat olivat kaupungin yliopistojen opiskelijoita.

Niin ikään Kiinan eteläosassa sijaitsevan Zhuhain kaupungin japanilaissupermarketin edustalla oli tuhannen ihmisen mielenosoitus. Dongguanin kaupungissa puolestaan 500 kiinalaista osoitti mieltään.

Shengyangin teollisuuskaupungissa Kiinan koillisosassa tuhannet mielensoittajat heittelivät kivillä Japanin konsulaattia ja heittivät maalia sen seiniin, kertoi konsulaatin edustaja. Poliisi esti mielenosoittajia pääsemästä lähemmäksi konsulaattia.

Eilen tuhannet kiinalaiset heittelivät kiviä Japanin konsulaattiin Shanghaissa ja huusivat kuolemaa "japanilaisille maahantunkeutujille". Myös muutamissa muissa Kiinan kaupungissa osoitettiin mieltä Japania vastaan.

Ensimmäiset Japanin vastaiset mielenosoitukset Kiinassa koettiin jo reilut kaksi viikkoa sitten. Syynä mielenilmauksille on muun muassa se, että Japani vähättelee kiinalaistulkinnan mukaan toisen maailmansodan aikaisia sotarikoksia kiinalaisia vastaan.

Protesteja on toisen maailmansodan ristikkäisten tulkintojen lisäksi kiihdyttänyt myös Japanin pyrkimys saada pysyväisjäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa ja riitely kaasunporauksesta Itä-Kiinan merellä.

Kiistoistaan huolimatta Kiina ja Japani ovat toisilleen tärkeitä kumppaneita. Maiden välisen vuotuisen kaupan arvo on noin 138 miljardia euroa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat