KHO: Kittilä-päättäjät pidetään pidätettynä virastaan – syytteiden käsittely jatkuu hovioikeudessa

Valtiovarainministeriön hyllyttämät Kittilän luottamushenkilöt pidetään pidätettynä virastaan hallinto-oikeuskäsittelyn ajaksi. Asiasta päätti tänään Korkein hallinto-oikeus (KHO). 

Valtiovarainministeriö pidätti 20 virkarikoksista syytettyä kuntapäättäjää luottamustoimistaan viime vuoden kesäkuussa. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi hyllyttämispäätöksen kymmenen luottamushenkilön osalta tämän vuoden kesäkuussa.

Kittilä ja valtiovarainministeriö veivät kiistansa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kittilä haluaa kaikki päättäjät pois hyllyltä, ja ministeriö haluaa pitää 20 päättäjää virasta pidätettynä, kunnes syytteet on käsitelty lainvoimaisesti.

Hyllytyksen perusteena olevat virkarikossyytteet on jo hylätty kertaalleen käräjäoikeudessa, mutta päätöksellä ei ole vielä lainvoimaa. Syytteiden käsittely on kesken hovioikeudessa.

Kittilän kunnanhallitus ja yksi luottamushenkilö vaativat nyt, että päättäjät saavat palata töihinsä heti, vaikka hovioikeus ja KHO käsittelevät edelleen asiaa. Nyt annetulla päätöksellä KHO päätti, että se ratkaisee varsinaisen kiistan ensin eikä päästä käsittelyn ajaksi edes niitä kymmentä päättäjää työhönsä, joiden osalta Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi hyllytyksen.

KHO ottaa varsinaiseen hyllytyskiistaan kantaa vasta myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat