Kittilän kunta haluaa loputkin päättäjät pois hyllyltä virkarikossyytteiden hylkäämisen perusteella

Kuntapäättäjien syytteet kaatuivat Kittilässä 2:06
Kuntapäättäjien syytteet kaatuivat kesäkuussa Kittilässä.

Kittilän kunta vaatii korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden kesäkuisen päätöksen kuntapäättäjien hyllyttämisestä. Koska luottamustoimen pidättämisen perusteena olleet syytteet kumottiin, Kittilän kunta vaatii valitustuomioistuinta palauttamaan päättäjät kiireellisesti takaisin tehtäviinsä.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Kittilän virkarikosoikeudenkäynneistä suurimmassa kesäkuun lopulla.

Hallinto-oikeustaistelun taustalla on valtiovarainministeriön viime vuoden kesäkuussa tekemä päätös pidättää 20 kuntapäättäjää luottamustoimistaan niin sanotun Lex Kittilä -lain perusteella, koska he olivat tuolloin syytteessä virkarikoksista.

Kittilä valitti hyllytyksestä, ja Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päästi kymmenen luottamushenkilöä pälkähästä. Kymmenen luottamustoimista pidättämistä kuitenkin jatkettiin.

Tilannetta mutkistaa entisestään se, että käräjäoikeuden syytteet hylkäävä virkarikostuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja syyttäjät ovat kertoneet aikovansa valittaa tuomiosta. Myös valtiovarainministeriö on ilmoittanut valittavansa hallinto-oikeuden päätöksestä. 

Lue myös:

    Uusimmat