KHL:n suomalaistähti Teemu Hartikainen laukoo suorat sanat liigan jahkailusta – pysäyttävä tieto seuran kotipeleistä: "Järki käteen"

Itäisen kiekkoliigan KHL:n Salavat Julajev Ufassa pelaava suomalaishyökkääjä Teemu Hartikainen on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa.

Aikaansa seuraava Hartikainen tietää hyvin, miten koronavirus on levinnyt maailmalla pandemiaksi. Uutisista 29-vuotias laituri on saanut lukea, kuinka Euroopassa urheilusarja toisensa perään on pistänyt pillit pussiin, ja kuinka useampi maa sulkee rajojaan taudin leviämisen estämiseksi.

Samaan aikaan Hartikainen yrittää valmistautua normaalisti keskiviikkona alkavaan pudotuspelisarjaan Ak Bars Kazania vastaan. 

– Ei ole vielä mitään virallista tietoa tullut, vähän tällaista odottelua on ollut. Hankala asennoitua oikein mihinkään vielä tässä, Hartikainen kuvailee MTV Urheilulle puhelimitse.

"Pitäisi lyödä pakettiin"

KHL:n virallisen tiedon mukaan kausi jatkuu, vaikka ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon mennyt Jokerit on jo vetäytynyt pudotuspeleistä ja sarjastaan Pietarin SKA:ta vastaan.

– Ollaan yritetty valmistautua peleihin, ja seurajohto on sanonut, että odotetaan, mitä päätöksiä ylhäältä tulee. Tuntuu, että kukaan ei tiedä tällä hetkellä vielä mitään, Hartikainen sanoo.

– Toistaiseksi jatketaan normaalisti ja SKA menee konferenssifinaaleihin – se on toistaiseksi ainoa tieto, mikä on tullut. Kaikki odottavat virallista lausuntoa.

Hartikaisella on selvä mielipide siitä, miten KHL:n johdon pitäisi tilanteessa nyt toimia.

– Pitäisi ottaa järki käteen sen kanssa, kun katsoo, miten virus on Euroopassa levinnyt. En mä näe, miten se voisi olla Venäjällä eri tavalla, Hartikainen sanoo.

– Ei se ideaalitilanne ole, että pelataan tyhjille katsomoille ja joukkueita menee sarjoista jatkoon ilman, että pelaa peliäkään. Kyllähän siinä playoff-fiilis ja mestaruuden arvostus putoaa. En näe siinä hirveästi järkeä. Kyllä ihmisten terveys menee edelle. Olen sen kannalla, että kauden voisi laittaa pakettiin.

"Sehän tässä harmittaakin"

Kun mitään päätöstä ei ole kuitenkaan vielä kuulunut, Hartikainen kurvaa maanantaina Ufan kotihallille harjoituksiin normaaliin tapaan. Siellä puhutaan hänen mukaansa tilanteesta pelaajien keskuudessa päivittäin.

Pelaaminen maistuisi Hartikaiselle mainiosti, jos koronaviruspandemiaa ei olisi. Hän iski ensimmäisessä pudotuspelisarjassa Avangard Omskia vastaan peräti viisi maalia ja kuusi tehopistettä kuudessa ottelussa.

– Loistavasti on sujunut. Sehän tässä harmittaakin, kun tähän ollaan tähdätty koko kausi. Peli kulkee. Ekalla kierroksella voitettiin viime kauden finalisti Omsk. Kevät näyttäisi aika valoisalta, ja olisi iso derby Kazania vastaan alkamassa. Tämä vähän musertaa sitä. Kyllä se tietenkin harmittaa.

– Olisi hemmetin hieno pelata, mutta asiat tärkeysjärjestykseen.

Lippuja myydään yhä normaalisti

Hartikaisen mukaan Kazanissa pelattavat ottelut keskiviikkona ja perjantaina olisi tarkoitus pelata tyhjille katsomoille. Ufassa sellaista päätöstä sunnuntaina ja tiistaina pelattavista otteluista ei ole kuitenkaan tehty, maailmalla riehuvasta pandemiasta huolimatta.

– Meillä on mun mielestä myyty vielä lippuja. Ei ole tullut sen kummempaa ohjetta, Hartikainen kertoo.

Ufassa ei ole Hartikaisen mukaan vielä virallisesti vahvistettuja tartuntatapauksia.

– Ei itsestä ole niin huolissaan, mutta tietenkin se huolestuttaa, mihin maailman tilanne menee, kun menee rajoja kiinni sun muuta. Kyllä se aina päivisin mietityttää.

– Mullakin on vielä kaksi mummoa ja yksi ukki elossa. He kuuluvat riskiryhmään. Totta kai sellaisten ihmisten puolesta toivoo, että saataisiin homma kuriin, Hartikainen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat