Kevyet kakut kevään juhliin

Painonvartijat neuvoo, kuinka kevään ja alkukesän juhliin voi valmistaa vähärasvaisia mutta herkullisia suolaisia ja makeita kakkuja. Italialainen Tiramisu kevenee kotimaisen tuorejuuston ja vaniljavanukkaan myötä. Tämä samettinen unelma on ikimuistettava äitienpäivän yllätys. Hedelmäinen täytekakku, houkutteleva Hovi-kinkkukakku ja Hovi-kirjolohirulla sopivat ylioppilasjuhlien kahvipöytään. Kesä maistuu raikkaalta raparperilta! Helppo raparperitorttu valmistuu kädenkäänteessä vaikka vieraille tarjottavaksi.

Hovi kirjolohirulla
(12 annosta)

9 kpl isoja paahtoleipäviipaleita (esim. Oululaisen reilu vehnäleseleipä)
Kostutus
1/2 dl rasvatonta maitoa

Täyte ja päällinen:
225 g kylmäsavukirjolohta
1 1/2 rasiaa (250 g) Hovi 2% valkosipuli-basilika -tuorejuustoa
1/2 dl hienonnettua tilliä
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1 1/2 rkl sitruunamehua
1/2 tl sitruunapippuria

Koristelu
tuoretta kurkkua
tilliä
herneenversoja
sitruunalohkoja

Hienonna kylmäsavukirjolohi, tilli ja ruohosipuli. Sekoita ainekset tuorejuustoon ja mausta seos sitruunamehulla ja sitruunapippurilla. Leikkaa leipäviipaleiden reunat ja kostuta viipaleet kevyesti maidolla kummaltakin puolelta pullasudilla. Aseta leipäviipaleet neliön (3x3 viipaletta) muotoon vieri viereen reilulle leivinpaperille. Levitä täytteestä reilu puolet leipäviipaleista kootulle levylle ( vajaa puolet täytteestä jää kuorrutteeksi). Kääri paperin avulla kääretortun näköinen tiukka rulla. Kiedo tiukasti rulla leivinpaperiin. Pane rulla muovipussiin ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kostuta tarvittaessa rullan pintaa ennen kuorrutteen levittämistä. Levitä loppu täyte rullan pinnalle ja koristele kurkkuviipaleilla, tillin oksilla ja halutessasi herneenversoilla. Koristele tarjoiluvati sitruunalohkoilla.
Painonvartijoiden pisteitä: 33 p/ohje ja 2,5 p/annos.Houkutteleva Hovi kinkkukakku
(10 annosta)

8 kpl isoja paahtoleipäviipaleita (esim. Oululaisen reilu vehnäleseleipä)
Kostutus
1/2 dl omenatäysmehua

Täyte
150 g kinkkua
1/2 rasiaa ( 250 g) Hovi 2% ranskalainen sinappi -tuorejuustoa
1 dl (100 g) hienonnettua maustekurkkua
4 ananasrengasta
1/2 dl hienonnettua persiljaa ripaus mustapippuria myllystä

Päälle
1/2 rasiaa ( 250 g) Hovi 2% ranskalainen sinappi -tuorejuustoa
2 tl omenatäysmehua

Koristelu
paprikasuikaleita (punainen, vihreä, keltainen)
viipaleita keitetystä porkkanasta
basilikan lehtiä
persiljaa

Valmista täyte hienontamalla kinkku hyvin pieneksi hakkelukseksi. Hienonna myös maustekurkku ja ananasrenkaat. Valuta maustekurkku- ja ananashakkelusta siivilässä. Hienonna persilja. Sekoita hienonnetut ainekset tuorejuustoon. Mausta ripauksella mustapippuria.

Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuesti sahateräveitsellä. Varaa reilun kokoinen leivinpaperi. Kostuta leipäviipaleet kevyesti omenatäysmehulla kummaltakin puolelta pullasudilla. Aseta kaksi leipäviipaletta vierekkäin leivinpaperille. Levitä kolmasosa täytteestä leiville ja pane kaksi leipäviipaletta täytteen päälle. Levitä täytettä ja aseta päälle leipäviipaleet. Levitä loput täytteestä ja päälle viimeiset leipäviipaleet. Kiedo kakku tiukasti pakettiin ja pane muovipussissa vetäytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.

Tasoita sahateräisellä leikkuuveitsellä kakun reunat, jos ne eivät ole suorat. Mikäli kakun pinta on liian kuivan tuntuinen, kostuta omenamehulla pintaa. Kuorruta voileipäkakku tuorejuustolla, jota on notkistettu omenamehulla. Koristele kakku. Kakun reunat voi peittää hienonnetulla persiljalla ja pinnan koristeeksi sopivat kasvikset.
Painonvartijoiden pisteitä: 29 p/ohje ja 3 p/annos.

Keveämpi Hovi tiramisu
(18 annosta)

Pohja
2 munaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voitelu
1 tl margariinia
1/2 dl kauraleseitä

Kostutus
1 - 1 1/2 dl kylmää kahvia
3 - 4 rkl makeutusainetta (esim. Canderel)
1 tl rommiaromia

Täyte
5 liivatelehteä
1 dl vahvaa kahvia (2 mittaa kahvijauhetta kupillista kohti)
1 prk (200 g) Hovi kevyt maustamaton -tuorejuustoa
2 dl vaniljavanukasta
5-6 rkl makeutusjauhetta (esim. Canderel)
2 tl vanilliinisokeria
2 tl rommiaromia
2 dl rasvatonta maitoa

Koristelu
1 rkl tummaa, sokeroimatonta kaakaota

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon jauhoseos ja sekoita varovasti. Kaada kakkutaikina voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm), jonka olet jauhottanut kauraleseillä. Paista 200 asteessa n. 10 min. Kumoa kakkupohja leivinpaperille. Jäähdytä pohja.

Valmista kahvi. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Leikkaa irtopohjavuoan kokoinen leivinpaperi vuoan pohjalle. Pane jäähtynyt kakkupohja vuokaan. Kostuta pohja makeutetulla ja rommiaromilla maustetulla kylmällä kahvilla. Sekoita tuorejuusto ja vaniljavanukas tasaiseksi massaksi. Mausta seos. Liuota liotetut liivatelehdet kuumaan kahviin ja anna liivateseoksen jäähtyä haaleaksi. Kaada ohuena nauhana liivateseos tuorejuusto-vanukasseokseen huolellisesti sekoittaen. Vaahdota kylmä maito korkeassa, kapeassa astiassa vaahdoksi. Sekoita maitovaahto varoen tuorejuusto-vanukasseokseen. Tarkasta maku. Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä mieluiten seuraavaan päivään. Siivilöi kakun pinnalle kaakaojauhetta. Irrota kakku varoen reunoilta, avaa rengas ja siirrä kakku tarjoilulautaselle pohjapaperin kanssa.

Painonvartijoiden pisteitä: 28 p/ohje ja 1,5 p/annos.

Hedelmäinen täytekakku
(20 annosta)

Pohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuoan voitelu
1 tl Voimariinia
1/2 dl kauraleseitä

Kostutus
1 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 tl vanilliinisokeria

Täyte ja kuorrutus
1 prk (220 g/140 g) ananasta omassa mehussaan
1 prk (415 g/230 g) päärynää omassa mehussaan
1/2 prk Tutteli persikkaa soseena

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 prk (2 dl) Valio vaniljakastiketta
1-2 rkl makeutusainetta (esim. Canderel)
1 tl vanilliinisokeria

Koristelu
tuoreita hedelmiä ja/tai marjoja

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon jauhoseos ja sekoita varovasti. Kaada kakkutaikina 2 litran vuokaan ja paista 175 asteessa 25-35 min. Kumoa kakku leivinpaperille. Jäähdytä. Leikkaa leivinpaperista liiat reunat siten, että kakun alle jää pohjan kokoinen ympyrä. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

Valmista täytteet. Valuta hedelmistä liemi pois ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Sekoita joukkoon persikkasose. Vaahdota kylmä vaniljakastike sähkövatkaimella. Notkista toisessa kulhossa maitorahka sähkövatkaimella pienellä nopeudella. Sekoita rahkan joukkoon vaahdotettu vaniljakastike. Makeuta makeutusaineella ja mausta vanilliinisokerilla. Rahkaseoksesta tulee n. 1/3 väliin ja 2/3 kuorrutteeksi. Aseta kakun pohja tarjoilulautaselle kakkupaperin päälle ja kostuta pullasudilla vaniljamaidolla.

Levitä rahkaseosta kakulle ja päälle puolet hedelmätäytteestä. Nosta kakun keskikerros päälle ja kostuta. Levitä rahkatäytettä ja loput hedelmätäytteestä. Kostuta kansilevyä hieman leikkauspinnalta ja aseta kakulle. Kuorruta kakku lopulla rahkatäytteellä ja koristele hedelmäviipaleilla ja/tai marjoilla. Mikäli täytät kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, säilytä kuorrutukseen jäänyt rahkatäyte jääkaapissa kannellisessa rasiassa tai peitä säilytysastia muovikelmulla.

VINKKI: Hedelmätäytteen voit korvata tuoreista tai pakastemarjoista tehdyllä täytteellä.

Painonvartijoiden pisteitä: 41 p/ohje ja 2 p/annos.

Raikas raparperitorttu
(12 annosta)

Valmis torttupohja tai itse tehty:
2 munaa
1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuoan voitelu
1 tl margariinia
1/2 dl kauraleseitä

Kostutus
1-1 1/2 dl rasvatonta maitoa
1 tl vanilliinisokeria

Täyte
4-5 dl raparperipaloja
1/2 dl vettä
5-6 rkl makeutusainetta esim. Canderel
1 prk vaniljakastiketta
1/2 tl kanelia
1 tl vanilliinisokeria

Koristelu
mansikoita
sitruunamelissan lehtiä

Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi munavaahtoon jauhoseos ja sekoita varovasti. Kaada kakkutaikina voideltuun torttuvuokaan, jonka olet jauhottanut kauraleseillä. Paista 200 asteessa n. 10 min. Kumoa kakkupohja leivinpaperille. Jäähdytä pohja.

Keitä raparperia pienessä vesitilkassa miedolla lämmöllä n. 20 min. Sekoittele välillä. Jäähdytä ja makeuta hilloke. Sipaise ohut kerros hilloketta vaniljamaidolla kostutetulle torttupohjalle. Vaahdota kylmä vaniljakastike kapeassa, korkeassa astiassa ja sekoita jäähtynyt raparperihilloke vaahtoon. Mausta kanelilla ja vanilliinisokerilla, tarkasta makeus. Levitä täyte torttupohjalle ja koristele.

VINKKI Keväällä raparperi on vesipitoisempaa, joten varaa sitä reilummin ja laita aluksi kattilan pohjalle vain 1/2 dl vettä. Sekoita kuumennuksen ajan raparperia, jolloin siitä irtoaa nestettä. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Jos teet isomman annoksen hilloketta kerralla, lisää sitä vaniljakastikevaahtoon maun mukaan.

Painonvartijoiden pisteitä: 21 p/ohje ja 1,5 p/annos.

Lähde Painonvartijat, Painonvartijat ovat suunnitelleet kakkuohjeet yhteistyössä Valio Oy:n kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat