Kevään juhlissa tarjotaan sillejä ja tomaatti-basilikasilakoita

Kevään juhlissa maistuvat erilaiset kylmät kalaherkut. Omenasilli, venäläinen silli ja tomaatti-basilikasilakat valmistuvat nopeasti, joten kenenkään ei tarvitse uurastaa keittiössä tolkuttoman kauan.

Kalojen ohjeet on poimittu Puutarhasta pöytään -kirjasta, joka kuuluu Weilin & Göösin Makujen maailma -sarjaan.

Omenasilli

10 annosta

5 matjessillifilettä 1 prk kermaviiliä 1 rkl sinappia 1 tl sitruunamehua 1 tl sokeria 1/2 dl tilliä hienonnettuna valkopippuria myllystä 2 hapahkoa omenaa

Leikkaa sillifileet 1 cm:n annospaloiksi. Sekoita keskenään kermaviili ja mausteet. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat reilun kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita kulhossa omena- ja sillipalat. Lisää joukkoon kermaviilikastike. Anna maustua kylmässä pari tuntia ennen tarjoilua.

Venäläinen silli

4 annosta

2 matjessillifilettä 1 punasipuli 2 etikkapunajuurta 2 etikkakurkkua 2 munaa kovaksi keitettynä 2 rkl kapriksia

Kastike: 1 dl smetanaa 1 dl majoneesia 1-2 rkl sinappia 1/2 tl suolaa 1 tl sokeria

Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä tai liota niitä hetki, jos silli tuntuu liian suolaiselta. Leikkaa sillifileet annospaloiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi. Leikkaa punajuuret, etikkakurkut ja kananmunat kuutioiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään. Lado kaikki aineet kerroksittain purkkiin ja laita kastike päällimmäiseksi.

Vinkki: Voit käyttää etikkapunajuurien asemesta myös keitettyjä punajuuria. Saat kananmunasta juhlavamman, kun puserrat kovaksi keitetyn keltuaisen siivilän läpi ja pilkot valkuaisen kuutioiksi.

Tarjoiluehdotus: Perinteisesti venäläinen silli tarjotaan vadilta, jossa kastike on levitetty sillipalojen päälle ja vadin reunoilla on sipuli-, punajuuri-, kurkku- ja kananmunaraitoja.

Tomaatti-basilikasilakat

4 annosta

500 g silakkafileitä Etikkaliemi: 4 dl vettä 1 dl etikkaa 1 1/2 rkl suolaa

Lisäksi: pätkä purjoa 2 tomaattia 2 rkl kapriksia 1 dl basilikaa silputtuna

Kastike: 3 rkl oliiviöljyä 1 rkl sitruunamehua 2 valkosipulinkynttä mustapippuria ja suolaa

Poista silakkafileistä nahka ja selkäruoto. Sekoita etikkaliemen vesi, etikka ja suola suuressa kulhossa. Upota silakkafileet liemeen.

Anna liota jääkaapissa noin 5 tuntia, kunnes kalan väri on vaalea. Valuta silakat hyvin. Leikkaa purjo renkaiksi ja tomaatit kuutioiksi. Laita kulhoon tai vadille valutetut silakkafileet, purjo, tomaatit, kaprikset ja basilika. Sekoita varovasti.

Valmista kastike. Purista valkosipulinkynnet oliiviöljy-sitruunamehuseokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike tomaatti-basilikasilakoiden päälle ja anna hetkisen maustua.

Vinkki: Valmista kerralla suurempi määrä etikkaliemessä marinoituja silakoita ja tee niille erilainen kastike, esimerkiksi kermaviili-sinappikastike.

Mummon kurkut

6-8 annosta

Perinteiset hölskykurkut tuovat mummolan mieleen. Kurkut valmistuvat nopeasti raikkaan makuiseksil lisäkkeeksi.

1-2 kurkkua 1 dl tilliä silputtuna

Liemi: 1 dl sokeria 1 dl etikkaa 1 dl vettä 1 tl suolaa

Viipaloi kurkut mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleita ja tilliä vuorotellen kulhoon. Sekoita liemiainekset keskenään ja kiehauta. Jäähdytä liemi. Kaada jäähtynyt liemi kurkkujen päälle. Voit tarjota kurkut heti tai anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

Vinkki: Saat viipaloitua kurkut ohuiksi juustohöylällä. Lue myös vapun makuja

Kuva: Timo Viljakainen

Lue myös:

    Uusimmat