Mainos

Keuhkot ovat kohta kovilla: Katupölyaika on alkamassa

Kuivuus ja pakkanen ovat koetelleet tänä talvena astmaatikkojen hermoja ja keuhkoja toden teolla.

Pakkasilla moni tervekin ihminen on kärsinyt astman kaltaisista oireista, eli yskästä ja hengenahdistuksesta.

Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton yhteisen sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen kertoo, että neuvontapuhelimeen on tullut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon kyselyitä muun muassa ilmankostuttimista.

– Ihmiset ovat todellakin kokeneet, että sisäilma on kuivaa ja että se ärsyttää limakalvoja ja keuhkoja. Toki ilmaa on voinut hieman kostuttaa ilmankostuttimilla, mutta varsinaista helpotusta saa vasta säiden lämmettyä.

Katujen puhdistus nostaa pölyn ilmaan

Katupölytilanne muuttuu huonommaksi viimeistään sitten, kun hiekoitussoran puhdistus alkaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla se tapahtuu ensi viikolla. Helsingin kaduilta poistetaan tänä vuonna jopa ennätysmäärä hiekkaa.

Paras keino välttyä oireilta on Tuula Syrjäsen mukaan olla menemättä pahiten pöliseville alueille pudistuksen aikana. Lisäksi kannattaa käyttää hengityssuojaimia. Toisaalta monen astmaatikon mielestä niiden läpi hengittäminen on hyvin raskasta.

Syrjänen toivookin, että kadut saataisiin puhtaaksi mahdollisimman nopeasti. Toisaalta myös sateet olisivat tervetulleita.

– Kuiva ja tuulinen on pahin yhdistelmä, kun puhutaan säästä. Pakkasella pöly jäätyy osittain maahan, mutta heti kun maa kuivuu ja jää sulaa, pöly nousee ilmaan ja ärsyttää keuhkoja.

Älä unohda lääkitystä pölyaikaan!

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa muistuttaa astmaatikkoja ottamaan lääkkeet ajallaan. Pölyaikaan annostuksia voi jopa lisätä. Myös keuhkoputkia avaavaa lääkettä voi ottaa tarvittaessa ennakkoon.

Astmaoireita voivat helpottaa myös suolahuonehoito ja suolapiipun läpi hengittäminen. Lisäksi limakalvot on hyvä pitää puhtaina.

– Nenä ja keuhkot muodostavat yhteiset hengitystiet. Tärkeää on siis myös nenän hoito. Jos nenä on tukkoinen, se voi aiheuttaa herkästi myös keuhko-, hengitys, ja yskäoireita. Katupölyt ja muut epäpuhtaudet voi huuhdella nenästä esimerkiksi nenähuuhtelukannulla, etteivät nenän limakalvot pääse tulehtumaan. Lisäksi allergisen on hyvä käyttää kortisonipohjaista nenäsuihketta pölyaikaan. Käyttö pitää aloittaa ennakkoon, ja sitä pitää jatkaa säännöllisesti, eikä vain oireiden aikana.

Halvin ja helpoin keino pitää limakalvot kosteina on juominen. Vesipullo kannattaa pitää käden ulottuvilla ainakin kaikkein pölyisimpään aikaan.

– Etenkin astmaatikoilla on taipumus suun ja limakalvojen kuivumiseen. Nesteytys onkin erittäin tärkeää, että saa liman juoksevaksi. Silloin lima irtoaa helpommin limakalvoilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.