Aluevaalit

Näin äänet jakautuvat - tästä pääset aluevaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

Ketkä menestyivät, ketkä eivät? Näin julkisuudesta tunnetut nimet pärjäsivät aluevaaleissa

Ketkä menestyivät, ketkä eivät? Näin julkisuudesta tunnetut nimet pärjäsivät aluevaaleissa 3:04
Katso video: MTV Uutiset koosti tunnettujen ehdokkaiden vaalimenestyksen.

Historian ensimmäisissä aluevaaleissa oli ehdolla runsaasti yleisölle ennalta tuttuja poliitikkoja ja julkisuuden henkilöitä. Näin he pärjäsivät.

Aluevaaleissa ehdolla oli neljä entistä pääministeriä: Antti Rinne (sd.), Juha Sipilä, (kesk.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Anneli Jäätteenmäki (kesk.). He kaikki tulivat valituiksi reiluin äänilukemin. Myös ex-pääministerien puolisot ovat ansioituneet politiikan parissa, ja aluevaltuustoihin valittiin myös Rinteen puoliso Heta Ravolainen-Rinne (sd.) Keski-Uudellamaalla ja Jyrki Kataisen puoliso Mervi Katainen (kok.) Länsi-Uudellamaalla.

 Myös ehdolle asettuneet puoluejohtajat pääsivät heittämällä historian ensimmäisiin aluevaltuustoihin ollen omien alueidensa ääniharavoita: Li Andersson (vas.) 7 795 äänellä oli puoluejohtajista suosituin. Aluevaltuustoissa vaikuttavat myös Sari Essayah (ks.), Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Annika Saarikko (kesk.) ja Iiris Suomela (vihr.).

SDP:n puheenjohtaja ja pääministeri Sanna Marin ei ollut ehdolla, kuten ei myöskään RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Myöskään Liike nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo ei pyrkinyt aluevaltuustoon, toisin kuin kunnallispolitiikkaan viime vuonna ponnistanut veljensä Roy Harkimo. Hänet valittiin Liike nytin riveistä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustoon.

Lapissa kansanedustaja Kärnä jäi ilman aluevaltuustotuolia

Lapissa pitkän linjan poliitikko Paavo Väyrynen (kesk.) pääsi aluevaltuustoon 963 äänen potilla, kun taas istuva kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) jäi rannalle 247 äänellä.

Entisistä kansanedustajista aluevaltuustoon pääsi Keski-Suomessa Touko Aalto (vihr.), joka nykyisin työskentelee yhteiskuntasuhdejohtajana Apteekkariliitossa. Aalto sai 781 ääntä.

Sen sijaan kokemus kansanedustajana vuosina 2015-2019 ei tuonut aluevaltuutetun paikkaa Simon Elolle (kok.), jonka 535:n äänen saalis riitti  Länsi-Uudenmaan valtuuston varasijaan. Elo on aiemmin edustanut perussuomalaisia ja sinisiä ennen siirtymistään kokoomukseen.  

Julkisuus ei taannut valtuustopaikkaa

Televisionäkyvyydestä saattoi olla apua kiinteistövälittäjä Jethro Rostedtille (liik.), joka valittiin aluevaltuustoon Varsinais-Suomessa. Keski-Uudellamaalla valituksi tuli omaa ohjelmaa aikanaan luotsannut Remontti-Reiska, eli Jorma Piisinen (ps.).

Silti useat julkisuuden henkilöt jäivät valtuustosalien ulkopuolelle. Ilman valtuustopaikkaa jäivät esimerkiksi missinä tunnetuksi tullut Vanessa Kurri (kok.) ja Egoripistä tuttu muusikko Mikki Kauste (vihr.) Länsi-Uudellamaalla sekä entinen jääkiekkoilija Sami Kapanen (kok.) Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Lue myös:

    Uusimmat