Ketjutalo omatoimisella rakentamisella kolmanneksen halvemmalla

Etelä-Suomen lääninhallitus on tehnyt selvityksen ketjutalon rakentamiskustannuksista. Yhden asunnon hinnaksi tuli talotehtaan toimitusten pohjalta rakennettuna 160 000 euroa. Rakennusliikkeen tekemänä asunnon hinta olisi noussut 240 000 euroon.

Ketjutalolla tarkoitetaan selvityksessä kolmea samalle tontille rakennettavaa 120 neliön pientaloa. Talopakettien toimittajien tarjoukset vaihtelivat paljon, sillä pakettien sisällöissä oli eroja. Kun tarjousten sisältämät puutteet täydennettiin, tuli kolmen asunnon ketjutalon hinnaksi keskimäärin 138 000 euroa. Paketin hinta oli kuitenkin vain 29 prosenttia kohteen kaikista rakentamiskustannuksista.

Kokonaishinnaksi tuli pääkaupunkiseutulisä mukaan lukien 479 000 euroa. Lääninhallitus sai vertailuun mukaan tarjoukset kahdelta rakennusliikkeeltä. Tarjousten hintaero nousi niiden sisältöjen tarkistamisen jälkeen peräti 80 000 euroon, ja keskihinnaksi tuli 720 000 euroa.

Tarjouspyyntökierros vahvisti lääninhallituksen sekä sen käyttämien asiantuntijoiden mielestä asukaslähtöisen pientalojen aluerakentamisen vaikeudet.

- Selvitys osoittaa, etteivät rakennusliikkeet ole tottuneet tarjoamaan kertarakennuttajille urakointipalveluja edes silloin, kun tilaajana on järjestäytynyt asunto-osakeyhtiö. Pienen kohteen urakointi on myös kallista. Talotehtaille taas tuntuu olevan uutta "avaimet käteen"-paketin tarjoaminen. Pakettitoimitus edustaa yleensä vain kolmannesta valmiin talon kokonaishinnasta, arvioi ylitarkastaja Helena Sundberg Etelä-Suomen lääninhallituksesta.

-Toivottavaa olisi, että ryhmärakentamiseen liittyvää kysyntää olisi enemmän. Näin myös tarjonta lisääntyisi ja samalla syntyisi kilpailua pientalojen rakennusmarkkinoille. Myös kunnat voisivat edistää kysyntää ja kilpailua tukemalla ryhmärakentajia tehokkaalla neuvonnalla sekä lisäämällä rakentamisen mahdollisuuksia esimerkiksi tonttitarjonnalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja