Mainos

Keskustan kansanedustaja: Oleskeleville turvapaikanhakijoille tarjottava heti töitä

Kansanedustaja Antti Kurvinen haluaa, että turvapaikanhakijoille tarjotaan Suomessa työtoimintaa niin pian kuin mahdollista.

Nykyään turvapaikanhakija saa tehdä töitä kolmen kuukauden kuluttua maahan saapumisesta, jos hakijalla on henkilöllisyyspaperit. Ilman henkilöllisyyspapereita odotusaika on kuusi kuukautta. Erillistä työlupaa ei tarvita.

Etelä-Pohjanmaan Keskustanuorten 70-vuotisjuhlissa Seinäjoella eilen puhunut Kurvinen ehdottaa Suomelle Saksan mallia.

– Ainakin osassa Saksaa on turvapaikanhakijoita oman pienen päivärahansa vastineeksi laitettu töihin kunnille ja muille julkisyhteisöille. Turvapaikanhakijoita voisi laittaa tekemään nyt tekemättömiä pieniä puhdetöitä pienellä korvauksella esimerkiksi kunnissa, kuntayhtymissä ja seurakunnissa. Myös järjestöt ja yhdistykset voisivat ottaa heitä töihin näin, ehdottaa Antti Kurvinen.

Kurvinen on eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen. Valiokunta käsittelee muun muassa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Meillä olisi puhtaanapitoa, ulkoalueiden siivoustöitä ja pientä metsien hoitoa, joihin ammattilaisten rajallinen työaika ei riitä. Turvapaikanhakijoiden töiden pitäisi olla sellaisia, etteivät ne sotkisi normaaleja työmarkkinoita, Kurvinen jatkaa.

Turvapaikanhakijoiden nopea työllistäminen parantaisi Kurvisen mukaan koko maahanmuuttopolitiikkaa.

– Meidän suomalaisten pitää miettiä millaisen kuvan annamme maastamme tänne tulijoille ja myös niille, jotka harkitsevat Suomeen pyrkimistä. Meidän pitää opettaa maahantulijat heti työntekoon eikä tukilappujen täyttämiseen.

Ruotsissa turvapaikanhakija voi ottaa vastaan töitä ensimmäisestä päivästä alkaen väliaikaisen työluvan avulla, jos hakija voi todistaa henkilöllisyytensä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.