Mainos

Keskustajohtaja lyttää ay-pomojen "palkkioporsastelun"

Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto ei hyväksy ammattiyhdistysliikkeen edustajien eläke-ja palkkiojärjestelyjä työeläkeyhtiöissä. Kaunisto tivaa tiedotteessaan SDP:n johdolta, hyväksyvätkö he tavallisille ihmisille yllätyksenä tulleen palkkioporsastelun.

Helsingin Sanomien mukaan eläkeyhtiöiden hallitusten jäsenet ovat saaneet kymmenien tuhansien hallituspalkkioiden päälle tuhansien eurojen eläkemaksut. Samaan aikaan työnantaja-ja ay-pomot ovat julkisuudessa puolustaneet eläkeyhtiöiden johtajien palkkaa ja eläke-etuja.

- Kabinettien samettinen syli on vaimentanut aidon huolen tavallisen suomalaisen ongelmista. Mitä kymmenien tuhansien palkkioilla ja eläke-eduilla varustetut sosialidemokraattiset ay-johtajat tietävät pätkätyöläisten arjesta tai perheen ja työn yhteensovittamisen vaikeudesta, Kaunisto kysyy.

Kaunisto ihmettelee, ovatko nämä järjestelyt solidaarisia verrattuna eläkkeen-ja palkansaajiin.

- Ei tässä tarvitse enää ihmetellä, miksi suomalaisilla työpaikoilla voidaan huonosti. Varmaa on vain se, että eläkeyhtiöiden hallituksissa voidaan hyvin.

Ministeri haluaa selvityksen

Sosiaali-ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) haluaa selvityksen siitä, miten päätökset työeläkeyhtiöiden lisäeläkkeistä ovat syntyneet. MTV3:n uutisten haastattelema ministeri on selvästi ärsyyntynyt eläkepaljastuksesta. Rehula ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, hyväksyykö hän järjestelyn. Rehulan mukaan ministerillä ei ole toimivaltaa yksittäisten eläkeyhtiöiden päätöksiin ja ne toimivat omalla vastuullaan.

- Kaikkien mukana olevien pitää toimia niin, että meidän eläkejärjestelmämme uskottavuus säilyy ja sen vaalimisessa tässä on pohjimmiltaan kysymys, Rehula kommentoi.

Rehula ei halua spekuloida myöskään sillä, ovatko suuret edut työeläkeyhtiöistä moraalinen ongelma, koska samat henkilöt ovat päättämässä eläkejärjestelmän uudistuksista.

Skinnari haluaa lisätietoa

Valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmiä arvostellut demarikansanedustaja kommentoi varovaisesti ay-johtajien eläke-etuja.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari (sd.) haluaa lisää tietoa työeläkeyhtiöiden maksamista vapaaehtoisista työeläkemaksuista. Skinnari korostaa kohtuullisuutta suhteessa työn vastuuseen.

- Kokonaispalkkauksen lisäeläkkeineen pitää olla kohtuullista verrattuna siihen, mikä on työpanos. Vastuu näissä työeläkeyhtiöissä on suuri.

Esimerkiksi hallintoneuvostojen jäsenille tai kunnallisille luottamushenkilöille ei kerry työstä eläketurvaa.

- Tässä suhteessa tämä poikkeaa tästä kokonaisuudesta ja tätä sietää selvittää, Skinnari toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.