Mainos

Keskusta jäädyttäisi kansaneläkkeen pohjaosan

Keskustan eduskuntaryhmä haluaa pysäyttää kansaneläkkeen pohjaosan leikkauksen. Ryhmä esittää jättämässä lakialoitteessa, että pohjaosa säilytettäisiin jatkossa vuoden 1999 tasolla.

Jos leikkaaminen jatkuu, 171 markkaan suuruinen pohjaosa kutistuu vuonna 2000 92 markkaan ja vuonna 2001 11 markkaan kuukaudessa. Keskusta haluaa aloitteellaan samalla mitata, kuinka monet pohjaosan leikkausta vaalikampanjassaan arvostelleet hallituspuolueiden kansanedustajat ovat valmiita äänestämään sen pysäyttämisen puolesta. Keskustan ryhmän näkemyksen mukaan leikkaus on kohdistunut suhteellisesti raskaimmin tavallisiin keskituloisiin eläkeläisiin. Eläkeläisten tuloerot ovat kasvaneet.

-Monet niistä, jotka ovat maksaneet pitkäänkin kansaneläkevakuutusmaksua, eivät tule koskaan saamaan kansaneläkettä. Erityisen epäoikeudenmukaista pohjaosan leikkaus on niille, joilta se leikataan jo toistamiseen, aloitteen perusteluissa korostetaan. Leikattua pohjaosaa saavat ne eläkeläiset, jotka ovat siirtyneet eläkkeelle ennen vuotta 1996. Heitä on tänä vuonna noin 380000. Keskustan mukaan aloitteen toteuttaminen ei toisi valtiolle lisämenoja. Sen sijaan kaavailtuja eläkemenojen säästöjä jäisi toteutumatta noin 350 miljoonaa markkaa vuonna 2000 ja 700 miljoonaa markkaa vuonna 2001.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.