Keskusrikospoliisin TikTok-video aiheutti arvosteluryöpyn – Sexpon toiminnajohtaja kritisoi videon näkökulmittamista: "Se on aika selvä viesti"

5:56
Minkälainen osa alastonkuvien jakamisella on nykypäivän ihmissuhteissa? Entä voiko alastonkuvia edes jakaa täysin turvallisesti? Katso koko Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalasen haastattelu yllä olevalta videolta. 

Keskusrikospoliisi latasi muutama viikko sitten TikTokiin videon saatetekstillä ”Takaisinkelaus ei toimi oikeassa elämässä. Mieti, ennen kuin jaat”. Video herätti sosiaalisessa mediassa kritiikkiä uhrin syyllistämisestä. 

Keskusrikospoliisin muutama viikko sitten julkaisemaa TikTok-videota on kritisoitu ankarasti. Videolla demonstroidaan piirroksen avulla, kuinka alastonkuvat voivat levitä netissä hallitsemattomasti. 

– Kaikki tämä vain sen takia, että otin tällaisen kuvan ja lähetin sen parille tyypille, videon loppukaneetti kuuluu. 

MTV Uutiset Livessä vierailleen Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalasen mukaan video keskittyy selvästi siihen, ettei kuvia olisi kannattanut ensisijassa edes ottaa. Hänen mukaansa video olisi tullut näkökulmittaa tekijän, ei uhrin näkökulmasta. 

– Siinä laitetaan kaikki vastuu tilanteesta tälle kuvan ottajalle tai lähettäjälle. Se on aika selvä viesti. Poliisilta ehkä toivoisi ja odottaisi, että tarkasteltaisiin sitä rikosta, mikä tapahtuu kuvan luvattomassa levittämisessä, Paalanen toteaa. 

Paalasen mukaan poliisin julkaisemassa videossa on hyvääkin, mutta lopputuloksen paketoiminen olisi pitänyt toteuttaa toisella tavalla. 

– Seksuaalikasvatuksellisesti tai mediakasvatuksellisesti poliisilla ei ole taitoja siihen. 

Omaa seksuaalisuuttaan voi ilmaista myös digialustoilla

Paalasen mukaan keskeisintä seksuaalikasvatuksen näkökulmasta on, ettei kuvan ottajaa lähdettäisi tuomitsemaan tai häpäisemään. Hänen mukaansa nykyaikana seksuaalisuus esiintyy yhtä lailla kuvallisessa maailmassa kuin missä tahansa muuallakin. 

– Se on osa digitaalista seksuaalikulttuuria. AlastonSuomi-palvelussa on yli miljoona kuvaa ja satatuhatta käyttäjää, tämä on seksuaalikulttuurin arkea, hän toteaa. 

Paalanen muistuttaa että alastonkuvien ottaminen on täysin hyväksyttävä tapa ilmaista seksuaalisuuttaan, mutta siihen liittyvät riskit pitää tiedostaa ja ymmärtää. 

Minkälainen osa alastonkuvien jakamisella on nykypäivän ihmissuhteissa? Entä voiko alastonkuvia edes jakaa täysin turvallisesti? Katso koko Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalasen haastattelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja