"Markkina on muuttunut dramaattisesti ruokakaupassa" – Keskon tulostahti vaimeni loppuvuodesta

1:25
Katso myös: S-ryhmä ja Kesko paljastavat: Nämä ruoat ovat nyt suosittuja suomalaisten ostoskoreissa

Markkinatilanteen heikentyminen heijastui kauppayhtiö Keskon tulokseen loka-joulukuussa.

Yhtiön vertailukelpoinen kolmen kuukauden liikevoitto laski 192,6 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 203,5 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kohosi noin 3,0 miljardiin euroon 2,9 miljardista eurosta.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander arvioi, että kaikkien toimialojen tulos oli silti vuosineljänneksellä hyvä.

–Markkina on muuttunut dramaattisesti ruokakaupassa. Ruuan hinnannoususta johtuneet muutokset ostokäyttäytymisessä sekä merkittävä kampanjamyynnin osuuden kasvu heikensivät kannattavuutta. Myös inflaatiosta johtuva kustannusten kasvu vaikutti negatiivisesti tulokseen, Helander sanoi tiedotustilaisuudessa tänään torstaina.

Kasvu jatkui Kespron myynnissä ja ruuan kuluttajaverkkokaupassa, mutta käyttötavaran myynti laski aavistuksen. Samoin rakentamisen ja talotekniikan kaupassa Keskon liikevaihto kasvoi kaikissa toimintamaissa. Myös autokauppa kasvoi loppuvuodesta, kun saatavuusongelmat helpottivat.

Keskon vuositulos on nyt parantunut kahdeksana vuotena peräkkäin. Koko viime vuoden osalta Keskon vertailukelpoinen liikevoitto nousi 815,1 miljoonaan euroon, kun se edellisvuonna oli 775,5 miljoonaa euroa. Koko vuoden liikevaihto nousi 11,8 miljardiin euroon.

Keskon hallitus ehdottaa osingon määräksi 1,08 euroa osakkeelta. Osinko esitetään maksettavaksi neljässä erässä.

3:38

Katso myös: Kun sähkökatko iskee, ruokakaupat alkavat suojata asiakkaita ja ruokia pimeässä – näin kaupat varautuvat

Näkymät myönteiset

Kesko arvioi, että sen liikevaihto pysyy tänä vuonna hyvällä tasolla ja liikevoitto koko vuoden osalta on 680–800 miljoonan euron haarukassa.

– Meidän tulosohjeistuksemme perustuu arvioon suhteellisen lyhytaikaisesta taantumasta maissa, joissa Kesko toimii. Keskeisiä näkymiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat inflaatio ja korkotason kehitys sekä käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Helander sanoi.

Hän ei lähtenyt arvioimaan mahdollisten lakkojen vaikutuksia Keskoon.

– Tärkeintä meidän valmistautumisessamme on se, että jos lakkoihin mennään, niin pystytään huolehtimaan suomalaisten ruokahuollosta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja