Mainos

Keskisuomalainen: Suomessa viime vuonna poltetuista savukkeista peräti 12 prosenttia laittomia

Entistä suurempi osa Suomessa poltetusta tupakasta on tuotu maahan laittomasti. Luku käy ilmi tutkimuksesta, jonka Euroopan markkinoilla toimivat tupakkayritykset ovat teettäneet kansainvälisellä konsulttitoimisto KPMG:llä. Asiasta kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Tupakointi vähenee vuosi vuodelta, mutta laittomien savukkeiden määrä kääntyi viime vuonna uudelleen nousuun. KPMG:n mukaan peräti 12 prosenttia Suomessa vuonna 2015 poltetuista savukkeista oli laittomia. Vuosittain Suomessa poltetaan noin 5 miljardia savuketta.

Laitonta tuontia suitsii Tulli. Sen omien tilastojen mukaan laittomien savukkeiden määrä on selvästi pienempi, enintään 5 prosenttia, mutta valvontajohtaja ei näe syytä epäillä KPMG:n tutkimusta.

– Kehityssuunta on selvä: tupakointi vähenee, mutta riski laittoman savukekaupan kasvulle on suuri. Laiton savukekauppa on Euroopan tasolla merkittävää. Se on iso haaste myös Suomessa. Olemme lisänneet selvästi ponnisteluita laittomien savukkeiden kiinnisaamiseksi, Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg painottaa.

Laittomat savukkeet aiheuttavat Suomessa vuosittain mittavat veronmenetykset. KPMG:n mukaan Suomen valtiolta jäi saamatta 141 miljoonaa euroa verotuloja vuonna 2015. Tullin arvion mukaan summa oli noin 60-65 miljoonaa euroa.

Grönbergin mukaan ongelma kuitenkin kärjistyy tulevina vuosina entisestään, kun tupakkaveroa korotetaan Suomessa neljään otteeseen vuosina 2016-2017.

– Tupakkaveron korotukset luovat osaltaan lisää painetta Tullin valvontatoimille. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.