Mainos

Kesätyön puuttuminen turhauttaa: "Hain kymmeniä paikkoja, eikä tärpännyt"

Nuorten kesätyöpaikat tuntuvat olevan tänäkin kesänä kiven alla. Ainakin siltä monesta nuoresta tuntuu, vaikka tilastojen mukaan kesätöitä olisi tänäkin vuonna tarjolla lähes entiseen malliin. Työnsaannin mahdottomuuden on kokenut muun muassa 18-vuotias lukion toisluokkalainen Henna Marttinen.

Vihdistä kotoisen oleva Henna Marttinen kertoo etsineensä työtä ainakin kolmestakymmenestä eri paikasta. Ensimmäisen puhelinsoiton hän teki työn toivossa jo tammikuussa. 

– Olen soitellut ja lähettänyt hakemuksia montakymmentä. Yleensä työnantajat sanovat, että heillä on pätevämpiä hakijoita kuin minä, surkuttelee nuori lukiolainen. 

Marttinen on etsinyt töitä Vihdin lisäksi myös lähikunnista Espoosta, Lohjalta ja Karkkilasta. Hän on muutamana aikaisempana kesänä työskennellyt apteekissa ns. teknisissä tehtävissä eli purkanut tavaroita, täyttänyt hyllyjä ja ollut kassatehtävissä. Nyt ei sieltäkään onnistanut. 

– Tänä keväänä he sanoivat palkkaavansa opiskelijoita, jotka ovat alalla ja olleet heillä työharjoittelussa. Olen kuitenkin varalla niin, että pääsen keikkaluontoiseen työhön tarvittaessa. 

Nuori törmää kokeneisiin hakijoihin

Henna Marttinen on hakemut myös Vihdin kesäsetelikampanjan kautta töitä, mutta huonolla menestyksellä. Kesäsetelikampanja on kunnan nuorille tarjoama kahden viikon työjakso, josta palkaa on mahdollista saada noin 200 euroa. 

– Ilmeisesti hakijoita oli niin paljon, että minua ei tällä kertaa onnistanut. Heillä oli vain tietty määrä seteleitä, eivätkä ne riittäneet kaikille halukkaille, Marttinen pohtii. 

Vihdin kunnan lisäksi töitä on tullut haettua myös muiden kuntien vanhustenhoidosta. Tälläkin alalla Marttila on törmännyt kokeneempii hakijoihin, joilla on ollut jo esimerkiksi lähihoitajatutkinto. 

Marttinen sanoo tietyllä tavalla ymmärtävänsä työnantajia, jotka haluavat palkata kokeneita työntekijöitä. Hän kuitenkin muistuttaa, että myös innokkuus työssä on tärkeää. 

– Olen aina ajatellut, että työssä on mukavaa. Halua työn tekemiseen minulta ei ainakaan puutu. Kesäpäivät tuntuvat pitkiltä viettää kotona ilman työpaikkaa, johon aamulla lähteä. 

Myös oma taskuraha olisi nuorelle tervetullutta. Aivan täysin ilman töitä innokas Henna Marttinen ei kuitenkaan ole jäänyt. 

– Olen hakenut Facebookin ja viidakkorummun kautta lastenhoitajan töitä. Näyttäisi siltä, että minulla on muutama perhe, joiden lapsia saan kesällä silloin tällöin hoitaa, hän iloitsee. 

En ole vielä luovuttanut

16-vuotias espoolainen Sofia Latvala on lähettänyt kymmenkunta hakemusta eri firmoihin. Ainakaan vielä ei ole tärpännyt.

– Olen hakenut ruokakauppoihin ja kirjastoihin. Niistä on sanottu, että hakemuksia on tullut tuhansia, eikä valinta nyt osunut kohdalleni, Latvala harmittelee.

 Työpaikkoihin on usein työnantajan mukaan palkattu nuorta Sofia Latvalaa kokeneempia työntekijöitä.

– Ymmärrän kyllä, että firmat haluavat vanhempia ja kokeneempia työntekijöitä, jos sellaisia on tarjolla. Minäkin aion jatkaa työnhakua taas tulevina kesinä, hän painottaa.

 Työn hakeminen tuntuu tämän kesän osalta nuoresta naisesta jo hieman lannistavalta, mutta lopullisesti hän ei ole luovuttanut.

– Aion etsiä pikkutöitä, jotakin siivoushommia, esimerkiksi. Minulla ei ole mitään suunnitelmia kesäksi, joten aikaa työnteolle olisi. Olisi mukavaa saada myös hieman taskurahaa, hän miettii.

 Sofia Latvala on hakenut töitä hakemuksilla sähköpostitse. Hän on ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja etsinyt vapaita paikkoja sitä kautta. Osaa Sofian kavereista on onnistanut työmarkkinoilla, ja he ovat saaneet työtä esimerkiksi festivaaleilta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.