Kesätoimittajasta uutismaailman huipulle – 60-vuotta täyttävä Merja Ylä-Anttila: "Nyt voi rehellisesti miettiä, että kyllähän minä kuitenkin halusin vaikuttaa"

MTV:llä pitkään työskennellyt Merja Ylä-Anttila täyttää 60 vuotta – tätä kaikkea hänen upea uransa on pitänyt sisällään 7:18
Näin Ylä-Anttila luonnehti uraansa ja syntymäpäiviään MTV Uutiset Liven vieraana.

Merja-Ylä-Anttila aloitti MTV:llä jo vuonna 1982 kesätoimittajana, ja hän jäikin taloon lähes neljäksi vuosikymmeneksi. Tänään 60 vuotta täyttävä media-alan konkari sanoo, ettei sen kaltaista urakehitystä olisi voinut suunnitella etukäteen.

Mikä skuuppi tai moka lähetyksessä on jäänyt elävimmin Ylä-Anttilan mieleen? Katso hetkiä Ylä-Anttilan uralta alkuajoista lähtien 60-vuotishaastattelussa artikkelin alussa olevalta videolta.

Ylä-Anttila on aina ollut intohimoinen ja määrätietoinen toimittaja. Heti ensimmäisistä vuosistaan 80-luvun alusta lähtien hän oli mukana suuressa muutosvaiheessa. Mainostelevisio muutti nimensä MTV:ksi, joka oli ehtinyt vakiintua kansan huulille. 

– Se oli voimakasta kasvun aikaa ja intohimoista journalismin kehittämistä ja ideointia pitkät illat ja yöt. Se tempaisi mukaansa, Ylä-Anttila sanoi. 

– Kyllä se oli ainutlaatuinen kokemus kaikille meille, jotka pääsimme sitä rakentamaan, Ylä-Anttila kertoo. 

Erityisesti entisen politiikan toimittajan mieleen on jäänyt kanavan vaaliohjelmien ja politiikan journalismin kehittäminen.

– Se oli tietenkin aika iso juttu, koska niitä ei ollut ennen saanut Maikkarilla tehdä.

MTV on perustettu jo vuonna 1952, mutta alkuvuosina sillä ei ollut omaa kanavaa, vaan ne näytettiin Yleisradion kanavilta omilla vuoroillaan. Vasta 90-luvun alussa MTV siirtyi omalle kanavalleen ja sai myös alkaa lähettää omaa poliittista uutisohjelmaa.

"Se oli iso vaihto minulle"

Ylä-Anttila olikin mukana kehittämässä MTV:tä tulevat vuosikymmenet. Hän oli mukana muun muassa kanavan hitin, Kymmen uutisten, toiminnassa ja kehittämisessä.

Uutispäätoimittaja hänestä tuli vuonna 2001 ja vastaavana päätoimittajana hän toimi aina vuoteen 2018 saakka. Silloin tuli aika siirtyä kadun toiselle puolelle Yleisradion toimitusjohtajaksi. 

– Se oli iso vaihto minulle, kun olin yli 30 vuotta täällä ollut, ja tämä oli minulle rakas kotitoimitus, Ylä-Anttila sanoi eilen vieraillessaan MTV Uutisissa antamassa syntymäpäivähaastattelun ja moikkaamassa tuttuja.

Ylä-Anttilasta kuitenkin tuntui, että oli aika mennä eteenpäin. Uudet haasteet houkuttivat.

– Ajattelin, että kun ikää tulee, pitää katsoa tämäkin kortti.

– Se oli myös riittävästi erilainen kuin täällä MTV:llä, niin koin sen olevan kiinnostava mahdollisuus. Ja niin se on ollutkin.

Määrätietoisesti median huipulle

Ylä-Anttila on edennyt urallaan useisiin johtotehtäviin mediayrityksissä. Tällä hetkellä hän on Yleisradion ja samalla yhden valtakunnan suurimman mediatalon toimitusjohtaja.

Hänen mukaansa kukaan ei pystyisi samanlaista uran kehityskaarta etukäteen suunnittelemaan, mutta ei myöskään vähättele omaa määrätietoisuuttaan.

– Nyt kun ikää alkaa tulemaan voi rehellisesti miettiä, että kyllähän minä kuitenkin ajattelin, että halusin vaikuttaa ja tiettyihin esimiestehtäviin halusin hakea. Mutta se, mihin tämä on vienyt viimeisinä vuosina, on ollut yllättävää. 

Journalistin työ on ollut Ylä-Anttilalle selkeästi intohimo jo alusta alkaen. Hän ei koe joutuneensa varsinaisesti uhraamaan mitään, mutta joitain valintoja olisi ehkä tehty toisin, jos perheen aikuiset eivät olisi olleet niin urakeskeisiä. Hän mainitsee olevansa kiitollinen pojastaan, että on saanut kokea äitiyden. 

– Olen varmasti saanut elää täydempää elämää sen kautta. 

–Mutta tein silloin pitkiä vuoroja politiikan toimittajana. Ehkä toisissa olosuhteissa olisi voinut olla enemmänkin lapsia. Mutta tässä kohtaa se ehkä oli meidän perheelle se optimiratkaisu. 

Merkkipäivää juhlitaan perheen parissa

Merkkipäivä ja 60-vuoden saavuttaminen ei oikeastaan tunnu kovin ihmeelliseltä Ylä-Anttilasta. Hän enemmänkin ihmettelee mihin vuodet menivät, juuri äskenhän vietettiin viisikymppisiä. 

Juhlapäivän ohjelmasta hänelle ei ole vielä haastatteluhetkellä tietoa, sillä luvassa on kuulemma läheisten puolelta jokin yllätys. 

–Luulen, että tämä yllätys kuitenkin tapahtuu tässä koronan sallimissa rajoissa. Eli hyvin pienessä piirissä koti- ja perheväen kanssa. Kyllä nämä isommat maljan nostamiset täytyy jättää turvallisempaan aikaan, Ylä-Anttila toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat