Kesän keikkalavat odottavat – Lue kuka menestyy ja kenen tähti on laskussa

Pitkään alalla vaikuttanut yrittäjä Jouko Elevaara kertoo, ketkä täyttävät tanssiparketit tulevan suvena.

Tanssikeisari Jouko Elevaara on seurannut alan kehitystä useiden vuosikymmenien ajan. Tanssittu on kaikki nämä vuodet, mutta kuka tai ketkä kansaa milloinkin liikuttavat, on vaihdellut.

1950-luku oli tanssiorkesterien kulta-aikaa. Selkeä muutos tapahtui 1960−1970-lukujen taitteessa. Tuolloin yhtyeet jäivät taka-alalle, kun artistit astuivat valokeilaan.

2000-luvulla ympyrä on sulkeutunut.

− Nyt on ollut jo pitkään buumi, että yhtyeet ovat sivuttaneet yksittäiset artistit, poislukien tyyliin Reijo Taipale ja Paula Koivuniemi. Muun muassa Finlanders, Yölintu, Sinitaivas ja Pekkaniskan Pojat myyvät kovasti, Elevaara kertoo.

Elevaara näkee selkeän syyn sille, miksi tanssiorkesterit ovat kivunneet uuteen nosteeseen. Yksittäiseen artistiin verrattuna yhtyeet antavat yleisölle määrällisesti enemmän.

− Artisti on lavalla vain sen kaksi kertaa 45 minuuttia. Heillä on myös useimmiten niin sanotusti halpa taustayhtye, jotta he saavat itse mahdollisimman paljon. Kun lavalla on kokonainen yhtye, kuten Finlanders, he soittavat koko illan.

Huipulla tuulee

Runsaan artisti- ja yhtyetarjonnan myötä yleisöllä on tänä päivänä varaa valita, mihin euronsa sijoittaa. Paikka tähtitaivaan kärjessä ei ole itsestäänselvyys.

Elevaaran mukaan osa artisteista, jotka ovat vielä hetki sitten nauttineet huippusuosiosta, ovat joutuneet laskeutumaan alas kirkkaimmasta kärjestä.

− Näitä ovat naisista esimerkiksi Arja Koriseva ja Marita Taavitsainen, miehistä ihan selkeästi Janne Tulkki, Joel Hallikainen ja Risto Hiltunen.

− Tämä on kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö heille riittäisi yleisöä. Mutta sellainen megasuosio on hiipunut, Elevaara lisää.

Kari Tapiolle seuraaja?

Viime joulun alla menehtynyt Kari Tapio edusti suomalaisartistien kirkkainta kärkeä. Laulajasuosikin poismeno kosketti myös Elevaaraa.

Yrittäjä oli buukannut Kari Tapion viihdekeskus Merikievarin juhannusaaton päätähdeksi. Edesmennyt laulaja oli itse toivonut esiintymistä.

− Kyllä se oli niin iso menetys, ettei tilalle ole saatu vastaavaa paikkaajaa, Elevaara huokaa.

Tanssikeisari ei keksi nykypäivän tähdistä laulajaa, jolla olisi ihan heti asiaa Kari Tapion saappaisiin.

− Nuorilla ei ole sellaista karismaa. En tiedä, onko koskaan. Se vaatii vuosikymmenien työn. Esimerkiksi (Jari) Sillanpäällä on hyviä kappaleita ja hän on myös tangokuningas, mutta siitä huolimatta hänellä ei ole samanlaista karismaa kuin Karilla.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja