Kesäkotiin romantiikkaa ja merellistä raikkautta

Kevään ja kesän 2010 mallistojen yhteensopivat värit ja monipuoliset kokonaisuudet hemmottelevat kesäkodin sisustajaa. Olipa kyseessä sitten idyllinen mummonmökki tai nykyaikainen merenrantahuvila, valikoimat tarjoavat toimivia ideoita molempiin.

– Kesäkodin sisustamisessa voi tällä hetkellä erottaa kaksi selkeää tyylisuuntaa. Toinen on runsas ja romanttinen vintage-tyyli ja toinen taas selkeyttä suosiva, merihenkinen Long Island -suuntaus, summaa Maarit Kiiskinen Sisustusliike Stellinasta Turusta.

Kevään ja kesän uutuusmallistojen yhdisteltävyys yllättää sisustajan joka tapauksessa iloisesti riippumatta siitä, kumpaa tyylisuuntaa hän suosii.

Esimerkiksi Lauritzon’s Classics -kangasmallistosta löytyy sekä hempeitä että hieman särmikkäämpiä raitakuoseja. Sia Home Fashionin valikoima tarjoilee puolestaan mannermaisen tyylikkäitä, rustiikkisia sisustustyynyjä, kattaustekstiilejä. Astioita voi luonnollisen värimaailman ansiosta yhdistää onnistuneesti myös country-henkiseen mökkisisustukseen.

Romanttista runsautta tai raikasta selkeyttä

Romanttisessa vintage-tyylissä pyritään kodikkuuteen yhdistelemällä sisustuksessa runsaasti verhoja, koristetyynyjä ja päiväpeittoja. Kuoseissa suositaan pallo- ja kukkakuvioita sekä pastellisävyisiä ruutukankaita.

Uutta ja vanhaa yhdistelevä sisustustrendi on ollut vallalla jo useamman vuoden ajan. Jotkut epäilivät nostalgisen maalaisromantiikan suosion jo hiipuvan, mutta toisin kuitenkin kävi.

– Vintage oli aiemmin nuorten tyttöjen ja alle 30-vuotiaiden naisten juttu, mutta nyt myös keski-ikäiset naiset ovat innostuneet tyylisuunnasta, Kiiskinen kertoo.

Merihenkisnen Long Island -tyyli painottaa puolestaan selkeitä kuvioita ja värejä. Etenkin raidalliset tekstiilit ovat yleisiä. Väreinä suositaan tavallisesti sinistä, valkoista ja punaista.

– Myös isot sohvat, meriaiheiset koristetyynyt sekä teksti- ja kirjainkoristeet ovat ominaisia Long Island -tyylille. Pyöreät peilit ovat tällä hetkellä erityisen suosittuja, Kiiskinen lisää.

Riemastuttavaa retronostalgiaa

Suomen oloissa vanhojen ja uusien sisustuselementtien yhdistelemiseen liittyy olennaisena osana nostalgisuus ja halu palata menneiden vuosikymmenten tunnelmiin. Tekstiilivalmistaja Finlayson tuo tänä keväänä markkinoille vanhan tutun klassikon vuodelta 1971: Arja Mattilan suunnitteleman Onni-pussilakanan. Pienet ja sievät punaiset sydämet luovat kodikkaan tuulahduksen kesämökin makuusoppeen.

Myös Aini Vaarin vuonna 1960 suunnittelema Puutarha-sarja tekee uuden tulemisen Finlaysonin mallistoon. Värikkäästi kuvioidut pöytäliina ja essut piristävät kesäisiä lettukestejä myös uudella vuosituhannella.

Värisävyissä särmää ja seesteisyyttä

Pohjoismainen selkeys ja etenkin tanskalaiset sisustusvaikutteet ovat voimistuneet romanttisen tyylin rinnalla. Pussilakanoissa, pyyheliinoissa ja keittiötekstiileissä näkyy tänä keväänä reippaita raitakuoseja, joissa puhtaan valkoiset raidat nostavat kirkkaat sinisen ja punaiset sävyt kauniisti esille. Tarjolla on myös luonnollisia sävyjä, kuten harmaata ja beigeä.

– Kirkkaiden värien rinnalla näkyy myös romanttistyylisiä roosan, harmaan ja meleeratun sinisen yhdistelmiä, Marina Tuominen Textil Kompanista kertoo.

Hempeän murrettu värimaailman näkyy esimerkiksi Finlaysonin uusissa keittiötekstiileissä. Anu Kanervon suunnittelemat Lei-kattausliinat ilkamoivat hillityn vihreäkeltaisina, ja niitä voi täydentää Anna Huhdan Kaari-sarjan pirteillä kaitaliinoilla ja istuintyynyillä.

Raikas ja hillitty mango kuuluu puolestaan Luhdan Dyyni-liinavaatesarjan uutuusväreihin. Meleerattu ja hedelmäinen oranssi sopii seesteisyydessään hyvin kiireettömään kesäkotiin.

Linumin Play-sarjassa hehkuvat sen sijaan kaikki suosituimmat trendivärit roosasta turkoosiin ja pinkistä limeen. Sama värimaailma on nähtävissä myös Luhdan ja Finlaysonin pyyhemallistoissa, joiden muhkeilla uutuuksilla saa särmää harmaimpaankin saunakamariin.

Raitakuvion monikäyttöisyys näkyy sisustustekstiilien ohella myös mattomallistoissa. Esimerkiksi VM-Carpetin turkoosiraitainen Tictac-matto sopii kodikkuudessaan niin maalaishenkiseen kesämökkiin kuin nykyaikaiseen kesäasuntoonkin. Jos taas etsii lattialleen pelkistettyä vaihtoehtoa, joka on helppo yhdistää sisustuksen muihin väreihin, osuvia valintoja ovat Ecoline-pellavamatto tai Shiny-nukkamatto.

Kasvun ihme osana sisustusta

Puutarhanhoidon kasvanut suosio näkyy kesämökkien ja huviloiden sisustuksessa. Kevät tietää esimerkiksi vintage-tyyliin kuuluville isoille, pöydälle asetettaville lasikuvuille uutta käyttötarkoitusta, sillä niiden alta löytyy nyt kukkia ja koristeita.

Yrttejä taas kasvatetaan pöydille asetettavissa lasikasvihuoneissa ja peltiruukuissa. Ikkunoille ja kuisteille valitaan perinteisiä, jo mummon suosimia perinnekasveja, kuten pelargonioita.

Merellisessä Long Island -tyylissä ruukkujen suojina on punottuja rottinkikoreja ja kasveina kookkaita oliivi- ja laventelipuita. Kesämökin rappusten ja kuistin somistamisessa käytetään tyylinmukaisia isoja, kiiltäviä myrskylyhtyjä ja suuria ruukkuja.

Piha ja puutarha – kesän oma olohuone

Kesäkotia sisustettaessa ei pidä unohtaa pihaa ja puutarhaa. Lempeinä kesäiltoina ne ovat huvilan tai mökin toinen ja kolmas olohuone, joten tyyliin sopiva, kestävä pihakalusto on tarpeen.

Esimerkiksi Ikean LÄCKÖ-pihakalusteet ovat toimivia ja helppohoitoisia vaihtoehtoja kesäpihalle. AMMERÖ-sarjan aurinkotuolit sopivat taas hyvin nykyaikaisen huvilan terassille tai puutarhan kivetylle patiolle.

Kesäkodin sisustaminen on haastavaa, sillä kohteita riittää keittiöstä saunakamariin ja portaista puutarhaan. Toisaalta harva kohde on taitavalle sisustajalle yhtä palkitseva, sillä pienissä tiloissa sisustamisen toimivuus korostuu. Ylimääräisenä vaivanpalkkana saa nauttia kesän raukeasta kiireettömyydestä.

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Finlayson, Luhta, IKEA, Textil Kompani / Linum, Sisustusliike Stellina / Sia Home Fashion, Sisustusliike Stellina / VM-Carpet

Lue myös:

    Uusimmat