Kesä- vai talviaika? Kysymys repii asiantuntijoita ja kansaa – kellojen siirtelystä luopumiselle silti vankka tuki ministeriön selvityksessä

Kellojen siirtely voi loppua jo pian 2:21

Kellojen siirtelystä luopuminen sai vahvaa tukea liikenne- ja viestintäministeriön pyytämissä lausunnoissa, koska kaikki lausunnonantajat tukivat ehdotusta. Jakolinja koskee kuitenkin sitä, kannatettiinko kesä- vai talviaikaa.

Video: Kellojen siirto herättää runsaasti kannatusta suomalaisissa.

Ministeriö sai yhteensä 24 lausuntoa aiheesta, minkä lisäksi kansalaiskyselyyn vastattiin yhteensä 680 000 kertaa. 

Kansalaiset olivat intoutuneet antamaan myös niin sanottuja bottivastauksia, eli tekaisemaan samanlaisia vastauksia tukeakseen omaa kantaansa, eli talvi- tai kesäaikaan siirtymistä. Oikeusministeriön tekemän analyysin mukaan tällä ei kuitenkaan ollut merkittävää vaikutusta tuloksiin.

Itävalta ehdotti kellojen siirtoon lisäaikaa.

Itävalta ehdottaa lisäaikaa kellojen siirtelyn lopettamiseen 0:51

Talviaikaa perustellaan terveydellä

Lausuntojen perusteella talviaikaa tuettiin terveyteen ja unirytmiin liittyvistä syistä. Erityisesti aikaisin aamulla liittyviin töihin liittyen talviaika sai tukea. Se nähtiin myös paremmaksi vaihtoehdoksi arvopaperimarkkinoille.

Kesäaikaa tuettiin lausuntojen perusteella taas iltojen liikenneturvallisuuden ja töiden jälkeisen liikunnan ja urheilun harrastamisen näkökulmasta.

Monet lausunnoista eivät ottaneet kantaa kummankaan aikavyöhykkkeen puolesta. Todettiin kuitenkin, että aikavyöhyke olisi hyvä sovittaa naapurimaiden kanssa.

Kellojen siirtelystä päätetään EU:ssa

Kansalaisvastauksissa keskeisiä teemoja olivat terveysvaikutukset ja liikunta. Myös kansalaisten keskuudessa tuki kellojen siirtämisen lopettamiselle oli vahva. Ihmiset kuitenkin erosivat sen osalta, toivoivatko nämä valoa ennen vai jälkeen työpäivän. Talviajan kannatuksessa korostuivat terveysaiheet, kesäajassa taas harrastukset, hyvinvointi ja perhe-elämä.

Ehdotusta kellojen siirtämisen lopettamiseksi tullaan käsittelemään Euroopan parlamentissa ja neuvostossa ensi vuonna. Asiasta päätetään EU:ssa.

Lue myös:

    Uusimmat