Kerrostalossakin voi vaikuttaa energiankulutukseen

Kuluvalla viikolla eli viikolla 41 vietetään energiasäästöviikkoa. Viikon aikana halutaan kiinnittää huomiota energian kulutukseen ja energiatehokkuuteen. Suomalaisia kannustetaan myös pienentämään kulutustaan. Myös taloyhtiöitä patistellaan energiansäästöön.

Suomalaiset lähiöt nousivat pääasiassa 60- ja 70 -luvuilla, tuolloin rakennetut talot ova nyt tulleet isojen remonttien ikään.

Pääkaupunkiseudulla, Motivan koordinoima, Kuluttajien energianeuvonta antaa taloyhtiöiden hallituksille ilmaista koulutusta siitä, miten isoja remontteja kannattaisi suunnitella.

– Kaikilla taloyhtiöiden hallituksilla on oikeus päästä katsomaan oman taloyhtiön kulutuksia. Kun on peruskorjauksia tulossa, niin niiden yhteydessä kannattaa energia-asioit huomioida, sanoo projektisuunnittelija Timo Kuusiola Kuluttajien energianeuvonnasta.

Kuusiolan mukaan isojen remonttien aikana julkisivun eristystä kannattaa lisätä. Energiatehokkuutta voidaan parantaa ikkunoiden vaihdolla ja samalla ilmanvaihtokin kannattaa huomioida. Remonteista aiheutuvia kustannuksia ei kuitenkaan voi kattaa energiansäästöllä.

– Jos tehdään julkisivuremontti, ei ole mitään järkeä lähteä laskemaan sitä, että tällä energiatehokkuuden parantamisella maksettaisiin koko julkisivuremontin takaisinmaksu. Sehän nyt ei ole mitenkään realistista eikä se ole tarkoituskaan, sanoo Kuusiola. Hän muistuttaakin, että kun lämpötila ja ilmanvaihto on tarpeenmukaisesti säädetty, se parantaa asumisviihtyvyyttä.

Lämpömittari jokaiseen asuntoon

Yksinkertaisin keino tarkkailla omaa energiankulutustaan on lämpömittari, ihanteellisin lämpötila on 21–22 astetta.

– Jos talviaikana on liian lämmin huoneistossa, kannattaa taloyhtiön hallitukselta tiedustella, onko muillakin sama ongelma. Saattaa olla, että patteriverkosto on epätasapainossa ja pitäisi tehdä patteriverkoston perussäätö, Kuusiola kertoo.

Hän muistuttaa myös, ettei suihkussa pitäisi olla liian pitkään, etenkään lämpimässä suihkussa.

– Se käy taloyhtiölle kalliiksi jos asukkaat viihtyvät esimerkiksi 20 minuuttia suihkussa, sanoo Kuusiola.

Uudemmissa asunnoissa kylpyhuoneesta löytyy lattialämpö. Kuusiola muistuttaa kuitenkin, ettei sen tarkoituksena ole lämmittää.

– Sen ei pidä tuntua kovinkaan lämpimältä, jonkun verran sitä kannattaa pitää päällä, koska se on siellä kosteuden hallinnan vuoksi. Joissakin asunnoissa on pidetty lattialämmitystä täysillä ja kun vielä kylppärin ovea pidetään auki, niin sillä sähkölämmitteisellä lattialämmityksellä lämmitetään koko huoneistoa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat