Kerrostaloasukin kasvihuone on parvekkeella

Parveke tarjoaa kerrostaloasukillekin mukavan mahdollisuuden hyötykasvien viljelyyn. Kotona viljellyt omenat ja mansikat maistuvat suussasulavilta ja myös parvekkeella näiden kasvien viljely on mahdollista! Taimimyymälöiden mukaan hyötyviljely parvekkeilla on vasta aluillaan ja tavalliset parvekkeen käyttäjät ovat vasta löytämässä parvekeviljelyn mahdollisuudet.

Lasitettu ja lasittamaton parveke

Lasitettu parveke tarjoaa suojaisan viljelypaikan siinä missä kasvihuonekin. Myös lasittamaton parveke soveltuu kesäaikana viljelyyn. Lasittamaton parveke saattaa olla joissain kasvilajikkeissa jopa lasitettua parveketta parempi, sillä lasitettu parveke saattaa äityä auringonpaahteessa liiankin kuumaksi.

Talven tullen parvekekasvit siirretään viileään kellariin tai muuhun vastaavaan varastoon. Varaston tulisi kuitenkin olla kohtuullisen valoisa.

Kasvatusalusta

Käytännöllinen ja helppo kasvatusalusta parvekeviljelyksille on kasvusäkki tai -patja, johon voi tehdä reikiä taimia tai siemeniä varten. Kasvusäkissä on usein myös lannoitusseos valmiina. Kasvualustan ravinneseosta voi muokata kyseiselle kasville sopivammaksi. Vaihtoehtona on myös ostaa multa- tai turvesäkki, johon voi perustaa itse sopivan kasvupohjan parvekekasville.

Parvekkeella viljeltäville omenapuille ja marjapensaille kannattaa varata riittävän isot ruukut. Suureen astiaan menee enemmän multaa ja se suojaa kasvin juuria kylmältä. Lisäksi esimerkiksi mansikkaa voidaan viljellä amppelissa.

Tarjolla olevia hyötykasveja parvekekäyttöön

Lakka

Marjatomaatti, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, lakka ja salaatit ovat esimerkkejä parvekeviljelyyn sopivista hyötykasveista. Lisäksi parvekkeella voi viljellä erilaisia yrttejä ja maustekasveja. Yrtit voi halutessaan sujauttaa koristekasvien keskelle parvekelaatikkoon. Näin saadaan istutukseen näyttävyyttä ja kauneutta sekä käytännön hyötyä samalla kertaa. Perunan ja mansikan viljelykin luonnistuu parvekkeella suhteellisen helposti.

Seuraavaksi esimerkkejä parvekkeen hyötykasveista:

Ballerina- eli pilariomenapuu on kapeakasvuinen puutarhauutuus jota voi kasvattaa parvekkeella ruukussa. Ruukun tulee olla reilunkokoinen, noin 40-50 litraa. Talvisin ruukut pidetään sisätilassa, jossa lämpötila ei laske alle -10 asteen.

Pilariomenapuuta ei tarvitse normaalisti leikata. Joskus puuhun saattaa kasvaa voimakkaampi sivuverso, joka kannattaa leikata kahden silmun päästä rungosta.

Pilariomenapuu tulee satoikään jo 2 vuoden ikäisenä. Pilariomenapuita on tarjolla muutamaa eri lajiketta. Lajikkeiden hedelmät vaihtelevat väreiltään ja maultaan ja niitä kannattaa tiedustella taimimyymälöistä. Eniten pilariomenapuita on tarjolla eteläisemmän Suomen taimivalikoimissa.

Viiniköynnös on myös sopiva parvekkeelle ruukkuun istutettava kasvi. Kasvatusruukuksi riittää 20 litran astia, jonka pohjassa on reikä. Kasvia on syytä kastella ja lannoittaa usein ja vähän kerrallaan, lannoitteeksi sopivat puutarhan yleislannoitteet. Ruukut on muistettava suojata pakkaselta.

Viiniköynnös leikataan juhannuksen aikaan, kun köynnökseen on ilmestynyt pieniä rypäletertun alkuja. Köynnökseen jätetään kaksi versoa per taimi ja ne leikataan yhden - kahden metrin korkeudelta. Leikkauksella varmistetaan, että sato pääsee kehittymään kunnolla.

Tilavaan sankoon tai laatikkoon laitetaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa muutaman viikon idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle. Peruna peitetään hyvin mullalla ja kastellaan kevyesti. Kahdessa kuukaudessa pienet perunat alkavat olla valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa. Muoviämpärin (viiden - kymmenen litran) kokoisessa astiassa viljelyt perunat tuovat 1 - 2 kilon perunasadon. (ohje: www.puutarha.net)

Lähteet: K-rauta, www.puutarha.net, Partolan kukkatalo
Teksti: Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat