Kerää tykkäyksiä ruokakuvillasi! Vinkit täydellisen ruokakuvan ottamiseen

Herkullisten ruokakuvien jakamisesta on tullut oikea superhitti sosiaalisessa mediassa.

Saatat ihmetellä, miten jotkut tuttavasi saavat maksalaatikonkin näyttämään suussa sulavan herkulliselta Instagram -kuvassaan. Kun kuvia yrittää ottaa itse, jokin on aina pielessä: valaistus on liian hämärä, annoksesta ei erota mitään, kuva tärähtää tai et vain osaa ottaa ruoasta kuvaa kivassa kulmassa. Lopulta jakamastasi ihanasta annoskuvasta tykkää vain äitisi ja paras kaverisi.

Instagram-tähti ja ruokakuvaaja Daniel Krieger antoi Food and Wine -lehdelle vinkkinsä onnistuneen ruokakuvan nappaamiseen. Tartu Kriegerin ohjeisiin, ja saamiesi tykkäysten määrä taatusti moninkertaistuu!

Luonnonvalo on paras tilanne kuvan kannalta

Valitse ravintolassa ikkunapöytä, jos mahdollista. Luonnon oma valo takaa loistavan kuvan. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta. Kotona esimerkiksi terassilla tai ikkunan läheisyydessä saa parhaat kuvat ruoasta. Varsinkaan älypuhelinten kamerat eivät ole parhaimmillaan heikossa valaistuksessa. Salamavaloa käyttämällä kuvasta tulee helposti liian kirkas ja epäluonnollisen näköinen.

Jos valoa ei ole saatavilla, jätä kuvan jakaminen väliin. Pimeä kuva on tylsä näky internetin kuvavirrassa.

Jos olet ensimmäistä kertaa elämässäsi syömässä Michelin-ravintolassa, ja sinun on kerta kaikkiaan pakko saada otettua annoksista kuvia pimeästä valaistuksesta huolimatta, kokeile tätä kikkaa: Pyydä kaveriasi asentamaan älypuhelimeensa ilmainen taskulamppusovellus. Pyydä kaveria valaisemaan ruokaa taskulampulla samalla, kun otat itse kuvaa. Yksin syödessä tämä ei valitettavasti toimi, koska taskulamppusovellus ja älypuhelimen kamera eivät toimi samaan aikaan.

Poista ylimääräinen roju annoksen ympäriltä

Hienonkin annoksen saa näyttämään kuvassa rumalta, jos kuvan ottaa huonossa kulmassa. Ensimmäinen nyrkkisääntö on, että älä ota älypuhelimella kuvaa liian läheltä annosta. Nojaa reilusti taaksepäin ennen kuvan ottamista.

Nappaa annoksen ympäriltä pois kaikki turha. Näyttää melko onnettomalta, jos kauniin annoksen ympärillä on kaikenlaista rojua. Pöydällä lojuva likainen lautasliina ja haukattu leivänkannikka eivät varsinaisesti kaunista kuvaasi. Poista asetelmasta myös tuotemerkit, jos et jostain tietystä syystä halua tuoda esiin juuri jotain tiettyä tuotetta. Kaunis ruoka-annos ei tarvitse viereensä maitotölkkiä tai margariinirasiaa.

Helpoin kuvakulma on suoraan ylhäältä tai hieman viistosti ylhäältä käsin.

Jos otat kuvaa kotona laittamastasi ruoasta, älä lado lautasta täpötäyteen ruokaa ennen kuvan ottamista. Pyri asettelemaan ruoka kauniisti lautaselle. Älä myöskään maista annoksesta ennen kuvan ottamista. Kukaan ei halua ihailla puoliksi syötyä ruokaasi.

Tarkenna ennen kuvan ottamista

Käytä aina kahta kättä, kun otat kuvaa, oli väline mikä hyvänsä. Älä liikuskele ympäriinsä, kun otat kuvia. Etsi hyvä kuvakulma, pysy mahdollisimman paikoillasi ja ota kuva. Jos otat kuvaa älypuhelimellasi, paina näytöltä sitä kohtaa, minkä haluat nousevan esiin kuvasta. Puhelimesi kamera tarkentaa näin kuvan kohteeseen automaattisesti. Näppää valokuva vasta sitten. Ota monia kuvia eri kuvakulmista, niin sinulla on runsaasti vaihtoehtoja, mistä valita.

Rajaa kuvaa mahdollisimman vähän

Älypuhelinten sovelluskaupoista löytyy myös erilaisia kuvankäsittelyohjelmia. Nämä eivät ole välttämättömiä, mutta niiden avulla kuvaa voi hieman parannella. Voit esimerkiksi lisätä kuvaan kirkkautta tai muuttaa sen mustavalkoiseksi ja säädellä sävyjen tasapainoa. Ei ole suositeltavaa rajata kuvaa liikaa. Jos kuvaa on pakko rajata, rajaa sitä mahdollisimman vähän. Kuvan resoluutio heikkenee, kun sitä rajataan paljon.

Nita Makkonen, nita.makkonen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat