Valokuvausohjeet juhlapäivään – näin otat onnistuneet kuvat itse

Kesän juhlat ja juhlien sankarit halutaan tietenkin tallettaa valokuvin. Poimi vinkit oikeaoppisten kuvien ottamiseen.

Jos sää vain suo, kannattaa kuvat ehdottomasti ottaa ulkona luonnonvalossa. Sisällä kuvien ottaminen on haastavaa: ikkunan ääressä valo saattaa olla liian kova ja sisätiloissa taas on liian hämärää.

Vaikka pitäisit ohjeet mielessäsi kuvia ottaessa, ota silti mahdollisimman paljon kuvia. Onnistuneen kasvokuvan takana on usein monta kymmentä kuvaa. 

Ota myös mahdollisimman erilaisia kuvia: kaikkien ylioppilaiden ei tarvitse pönöttää kotitalon puutarhan nurkassa. Kysy, millaisen kuvan itse päivän sankari haluaisi itsestään otettavan.

Poimi vinkit täydellisiin kuviin alta.

Vinkit onnistuneisiin kuviin:

– Valitse tausta huolella. Tarkista vielä kameran linssin läpi, ettei takaa pilkahtele naapurin pyykkinarulle ripustamat alushousut tai kameraan selin seisovan isotädin selkä. Taustana kannattaa suosia yksinkertaisia maisemia. Katso, etteivät esimerkiksi oksat "kasva" mallin päästä.

– Pyydä mallia kääntymään kameran edessä tarkkaillen samalla hänen kasvojaan. Varjoja ei saa syntyä, eikä malli saa joutua siristelemään.

– Luonnollinen valo tulee pehmeästi sivulta tai viistosti edestä – ei koskaan takaa, ja harvemmin suoraan edestä. Tärkeintä on huomioida valon kovuus. Kova valo luo herkästi varjoja mallin kasvoille; pehmeä valo on kaikkein otollisin.

– Pyri olemaan mallin kanssa samalla tasolla. Jos et ota kuvaa linssin läpi katsoen, vaan kameran näytöltä, älä laske kameraa vahingossakaan liian alas. Näin vältät epäimartelevat alaviistosta otetut otokset. Suosi ennemmin hieman yläviistosta otettuja kuvia, jos tämän kohdan hahmottaminen on hankalaa.

– Jos otat perinteisen puolilähikuvan tai puolikuvan, huomioi rajaus. Älä koskaan katkaise raajoja, vaan tähtää hieman niistä yli.

– Mene rohkeasti lähelle. Haluat kuvan vastavalmistuneesta, et hänen vanhempiensa pihalla tönöttävästä homeisesta leikkimökistä.

– Älä hosu. Säädä kameraa, asettele malli, valitse tausta ja ota kuva rauhassa. Katso kuvaa linssin läpi – jos kuva ei näytä hyvältä siinä, ei se näytä sen paremmaltakaan mummolan piirongin päällä.

Lue myös:

    Uusimmat