Kenraali Hägglund toppuuttelee Nato-intoa

Puolustusvoimain entinen komentaja kenraali Gustav Hägglund kertoo tuoreessa kirjassaan käsityksiään maailman turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Hägglund paljastaa tänään ilmestyvässä kirjassaan Rauhan utopia myös kantansa sotilasliitto Naton jäsenyyteen.

Ehkä vähän yllättäen puolustusvoimain entinen komentaja suhtautuu torjuvasti Suomen Nato-jäsenyyteen.

Hägglund korostaa kirjassaan, ettei jäsenyys ole tae eikä ehto hyville suhteille Yhdysvaltojen kanssa.

– Järjestö on vain Yhdysvaltojen ulkopolitiikan väline, ei mikään portti Washingtonin suosioon, Hägglund kirjoittaa.

Nato-jäsenyyden kannattajat perustelevat kantaansa usein sotilasliitosta saatavalla avulla hädän tullen. Hägglund muistuttaa, ettei Naton Washingtonin sopimus velvoita jäsenmaata antamaan välttämättä sotilaallista apua.

– Tällainen mahdollisuus ei vielä ole liittolaisille valjennut – eikä meidän Nato-intoilijoillemme, Hägglund piikittelee.

Naton merkityksen vähenemisestä puhuu Hägglundin näkemyksen mukaan myös se, että Yhdysvallat on siirtänyt painopistettä yhä enemmän Tyynellemerelle. Eurooppa uhkaakin jäädä oman onnensa nojaan.

Tärkein syy pidättäytyä Nato-jäsenyydestä on Hägglundin mielestä kuitenkin sen vaikutus puolustustahtoon.

– Kaikki uudet Nato-maat ovat ajaneet oman maan puolustuksensa alas – lukuun ottamatta Viroa, missä suojeluskuntajärjestö sentään ylläpitää aluepuolustusta, Hägglund toteaa kirjassaan.

Hägglund tarjoilee myös pieniä varoituksen sanoja suhteessa Venäjään. Ne on helppo yhdistää myös Nato-keskusteluun, vaikkei hän sotilasliittoa suoraan mainitsekaan.

– Venäjä on viime aikoina voimakkaasti nostanut profiiliaan. Suhteet EU:hun, Natoon ja Yhdysvaltoihin ovat siinä menossa kiristyneet. Tämän ei tarvitse vahingoittaa meidän suhtei tamme Venäjään, ellemme tieten tahtoen ryhdy kaivamaan verta nenästämme yli sen mihin EU-jäsenyys välttämättä velvoittaa, Hägglund toppuuttelee. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja