Mainos

Kenian oppositio vaatii yhä presidentin eroa

Viime viikonloppuna presidentinvaalin hävinnyt oppositioehdokas Raila Odinga sanoo, että presidentti Mwai Kibaki on virassaan laittomasti. Kibaki on tarjonnut Odingan puolueelle yhteishallitusta, mutta Odinga tyrmäsi ehdotuksen.

Kenian presidentti Mwai Kibaki ilmoittaa olevansa valmis muodostamaan hallituksen opposition kanssa. Oppositiojohtaja Raila Odinga kehotti puolestaan Kibakia eroamaan ennen neuvotteluiden aloittamista.

- Kantani ei ole muuttunut. Haluamme neuvotteluratkaisun, Odinga korosti.

- Lähdemme siitä, että Kibaki on virassa laittomasti. Hänen ei pitäisi tulla neuvottelupöytään presidenttinä.

Oppositio syyttää Kibakin hallitusta vilpistä viime viikon presidentinvaaleissa, joiden aiheuttamissa väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 300 ihmistä. Yhteenotot ovat pakottaneet 250 000 ihmistä pakenemaan kodeistaan Länsi-Keniassa.

- Tiedämme, miten kansallisen yhtenäisyyden hallitukset toimivat. Olemme olleet sellaisessa Kibakin kanssa ennenkin. Sillä tavalla vain huijataan kenialaisilta heidän oikeutensa, Odinga tyrmäsi.

Odinga auttoi Kibakia voittamaan vuoden 2002 vaalit. Odingan mukaan Kibaki oli luvannut hänelle pääministerin paikan mutta rikkoi sopimuksen viime hetkellä.

Oppositio vaatii välittäjää neuvotteluihin

Odinga toisti, että maahan on perustettava väliaikaishallitus, joka ryhtyisi valmistelemaan uusia presidentinvaaleja. Ne pitäisi järjestää 3-6 kuukauden kuluessa.

- Olemme halukkaita tapaamaan Kibakin kansainvälisen välittäjän johdolla. Ilman välittäjää kriisi vain pahenee, varoittaa Odingan tiedottaja Salim Lone.

Sekä Odinga että Kibaki keskustelivat Yhdysvaltain apulaisulkoministerin Jendayi Frazerin kanssa maan pääkaupungissa Nairobissa, mutta luottamusta ei näyttänyt syntyvän. Frazer saapui Nairobiin eilen auttamaan kiistan selvittämisessä. Frazerin mielestä Kibaki osoitti sitoutumistaan rauhaan, kun hän tarjosi yhteistyötä oppositiolle.

Ratkaisulla on kiire. Jännitys on kiristynyt myös eri heimojen välillä, koska Kibaki on kikuju ja Odinga luo. YK:n avustusjärjestöt yrittävät ruokkia pakolaisia, joita saapuu jatkuvasti lisää Nairobiin. Levottomuudet ovat vaikeuttaneet myös polttoainekuljetuksia Kenian naapurimaahan Ugandaan ja Ruandaan sekä Burundiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.