Kemianteollisuuden lakko siirtyy kahdella viikolla – syynä työministerin päätös: "Haetaan aikaa sovun löytämiselle"

Kemianteollisuuden lakko siirtyy työministerin päätöksestä kahdella viikolla eteenpäin.

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton pitkään jatkunut työriita ei eskaloidu vielä lakoksi.

Teollisuusliitto ilmoitti aiemmin aloittavansa lakon 27. tammikuuta. Nyt työministeri Tuula Haatainen (sd.) on kuitenkin päätänyt, että lakko siirtyy kahdella viikolla eteenpäin.

Mikäli sopua ei saavuteta, lakko alkaa 10. helmikuuta kello 23.59.

Laki mahdollistaa työnseisauksen siirtämisen kahdella viikolla, jos työnseisaus kohdistuu yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua.

– Siirrolla haetaan aikaa sovittelulle ja sovun löytämiselle, ministeriön alaisen valtakunnansovittelijan tiedotteessa todetaan.

Kemianteollisuuden lakko osuisi kipeästi esimerkiksi polttoaineentuotantoon ja -jakeluun. 

Lakon siirtäminen viranomaispäätöksestä on varsin harvinainen manööveri. Aiemmin esimerkiksi lentoalan lakkoilua on siirretty viranomaispäätöksellä.

Paperiliiton Vanhala: Lakkovalmistelut jatkuvat

Kemianteollisuuden ja Teollisuusliiton työriidan sovittelua jatketaan huomenna perjantaina 24. tammikuuta.

Sitä ennen valtakunnasovittelijan toimistolla sopua yrittävät hakea esimerkiksi Metsäteollisuus ja Paperiliitto, jotka tapaavat tänään kello 16.

Paperiliitto on ilmoittanut aloittavansa lakon 27. tammikuuta. Paperiliiton ja kemian alan lakkojen piti siis alun perin alkaa samanaikaisesti.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo MTV Uutisille Paperiliiton jatkavan lakkovalmistelua. Vanhala ei usko, että valtakunnansovittelija pystyisi tänään jättämään sovintoesitystä.

Paperiliiton lakko lamauttaisi metsäteollisuuden työpaikat toden teolla. Työnseisaus kohdistui 110 tehtaaseen ja yritykseen.

Työnantajapuolen Metsäteollisuuden omien laskelmien mukaan tuotantomenetykset voisivat nousta kahdessa viikossa miltei miljardiin euroon.

Lue myös:

    Uusimmat