Kemiantehtaan räjähdyksessä jo kymmeniä uhreja Kiinassa – loukkaantuneita lähes sata

Räjähdys kemiantehtaalla Kiinassa 1:46

Kiinassa kemiantehtaassa tapahtuneessa räjähdyksessä kuolleiden määrä on kasvanut rajusti. Viranomaisten mukaan kuolonuhreja on ainakin 44. Lisäksi ainakin 90 ihmistä on vakavasti loukkaantunut.

Kyseessä on yksi viime vuosien pahimmista teollisuusonnettomuuksista maassa.

Räjähdys tapahtui torstaina Jiangsun maakunnassa Yanchengin kaupungissa maan itäosissa. Aiemmin kaupungin viranomaiset kertoivat, että kuolonuhreja on ainakin 12 ja loukkaantuneita 30.

Valtava räjähdys

Räjähdys oli niin voimakas, että se kaatoi läheisiä rakennuksia ja rikkoi lähialueen talojen ikkunoita. Räjähdys aiheutti ilmeisesti pienen maanjäristyksen.

Ikkunoita särkyi räjähdyksen voimasta jopa neljän kilometrin päässä onnettomuuspaikasta, kertoivat uutistoimisto AFP:n paikalla olevat toimittajat.

Syy hämärän peitossa

Satoja pelastustyöntekijöitä on lähetetty paikalle, ja yli 3  000 ihmistä on evakuoitu alueelta. Viranomaiset selvittävät räjähdyksen syytä. Poliisi on pidättänyt henkilöitä tapaukseen liittyen, mutta pidätettyjen määrää eikä muita yksityiskohtia kerrottu.

Valtiollisten tiedotusvälineiden kuvissa näkyi, kuinka liekit ja paksu savu kohosivat tehtaalta ja läheisten talojen ikkunat rikkoutuivat räjähdyksen voimasta. Uutistoimisto Xinhuan mukaan silminnäkijät kertoivat verta vuotavien työntekijöiden pakenevan ulos tehtaasta. Kaikkiaan yli 640 ihmistä vietiin sairaalahoitoon, Xinhua kertoo.

Teollisuusonnettomuudet yleisiä

Kiinan valtiollisen television CCTV:n mukaan räjähdys on saatu hallintaan, mutta alueelta kuvatussa dronevideossa palo oli yhä nähtävissä paksun mustan ja keltaisen savun keskellä, uutisoi Hongkongissa ilmestyvä South China Morning Post.

Lehden mukaan tehdasta pyörittävä Tianjiayi Chemical on saanut useaan kertaan sakkoja jätteiden käsittelystä ja ilmansaasteista.

Teollisuusonnettomuudet ovat yleisiä Kiinassa, jossa turvallisuusmääräyksiä noudatetaan usein puutteellisesti. Viime vuoden marraskuussa ainakin 22 ihmistä kuoli Pohjois-Kiinassa kemiantehtaan edustalla sattuneessa räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa.

Vuonna 2015 Pohjois-Kiinan Tianjinissa sattuneessa rajussa räjähdysonnettomuudessa kuoli ainakin 165 ihmistä.


Lue myös:

    Uusimmat