Kellarin ja pesutilojen remontista

Teemme remonttia vuonna -50 valmistuneeseen taloon. Remontin kohteena on kellarikerros, joka on osaksi maan alla (ehkä noin metrin maanpinnan alapuolella). Kellaria ei ole aiemmin käytetty asumiseen, vaan se on ollut kellari-/säilytyskäytössä. Joten siellä on pääasiassa seinät betonia ja muurattua tiiltä. Ulkoseinän paksuus on noin puolimetriä. Olemme tällä hetkellä avanneet huoneista lattiat ja syventäneet (hiekkaa kannettu ulos), koska on tarkoitus saada korkeutta huoneisiin.

Osassa huoneista on kalliopohja vastassa. Laitamme lattiaan uudet putket ja salaojituksen. Onko lekasora oikea ratkaisu pitämään kosteuden poissa? Lekasoran päälle laitamme muovin ja sen päälle styroksilevyt. Levyjen päälle tarkoitus valaa lattiat.

Toinen kysymys koskee pesu- ja saunatilaa. Ne sijoitetaan huoneeseen, joka on osaksi kallion päällä ja seinät ovat tiiliskiveä (tiiliskiviseinä tehty ulkoseinän lisäksi). Miten saamme kosteuden pidettyä ulkona? Tasoitetaanko seinä ja laitetaan kosteuseristeet päälle vai onko olemassa jotakin muuta tapaa, kuten levyjä suoraan seinää vasten, johon voi laittaa kosteussulun ja laatat?

Leca-sora on erinomainen aina pitämään kosteutta poissa kellarista. Laittaisin kuitenkin perusmaan ja leca-sorakerroksen väliin suodatinkankaan. Leca-sora toimii erinomaisena vaakasalaojana ja vie vettä sivusuunnassa salaojaputkiin. Edellyttäen, että perusmaa on kaivettu salaojiin päin viettäväksi.

Toiseenkin kysymykseen leca-sora on hyvä vastaus. Talon perustuksen on eristettävä ulkopuolelta niin, ettei sinne pääse kosteus työntymään. Leca-soraa perusmuurilevyä vasten ja maan pintaan tiivis, vettä läpäisemätön talosta pois päin viettävä maakerros.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja