Mainos

Kela saa kohta tukea hakevan tilitiedot napin painalluksella – "Yksityisyydensuojaa ja tietosuojaa ei ole suojattu riittävästi"

13:09

Kelalta tukia saavan on nykyisen käytännön mukaan toimitettava itse niitä pankkitietoja hakemuksensa liitteenä, joita etuuden saaminen vaatii. Tulevaisuudessa hakemuksen käsittelijä voisi tarkistaa itse hakemukseen vaadittavat tiedot suoraan hakijan pankkitililtä.

Muutoksessa on kyse valtiovarainministeriön lakiesityksestä, jota perusteellaan EU:ssa säädetyllä rahanpesudirektiivillä. Kelan lisäksi verottaja ja poliisi voivat jatkossa tarkastella kansalaisten tilitietoja sähköisestä tiedonhakujärjestelmästä.

Kelan juristi Antti Ristimäen mukaan muutos olisi hyvä, koska se antaisi Kelalle uusia oikeuksia. Se mahdollistaisi myös tukien väärinkäytösten ehkäisyn.

– Tietojen saantioikeuteen ei olisi tulossa muutoksia, vaan tämä toisia uuden väylän näiden tietojen saamiseen. Pankkitietoja ja tiliotteita voitaisiin katsoa sikäli, kun niitä etuuskäsittelyssä tarvitaan, Ristimäki kommentoi aamun Huomenta Suomessa.

Ristimäki toteaa, että Kelassa ainoastaan etuuksia käsittelevät henkilöt voisivat tulevaisuudessa katsoa tietoja.

Huolena yksityisyydensuoja

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale kommentoi, että viranomaisilla on jo tällä hetkellä oikeus tarkastella kansalaisten tietoja.

Tietojenvaihdon digitalisointia on perusteltu muun muassa sillä, että se nopeuttaisi tietojenkäsittelyprosessia. Näin pankki voisi lähettää vaaditut tiedot poliisille nopeasti ja Kelan etuuskäsittelijä saisi tiedot hakemusta varten nopeammin.

Finanssialan johtaja Risto Karhunen kuitenkin sanoo, että lakiesitys on vielä keskeneräinen. Se sisältää puutteita, jotka liittyvät yksilön tietosuojaan. Asiantuntijat ovat kritisoineet lakimuutosta ylimitoitetuksi.

– Me olemme kritisoineet sitä, että yksityisyydensuojaa ja tietosuojaa ei ole suojattu tässä riittävästi. 

– Lausuntokierroksen jälkeen sinne on tullut muun muassa sellainen kohta, että tietoja pitäisi voida tarkastaa kolmelta vuodelta, joka on tavattoman pitkä aika. Ei ole otettu huomioon, onko tällainen edes mahdollista. Tämä saattaa olla tavattoman kallista. Poliisikin toimii niin, että pyydetään ensin tietyt tiedot ja tarvittaessa pyydetään lisää, Risto Karhunen kommentoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja